SO: Retrospektivna izložba Dragana Rakića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SO: Retrospektivna izložba Dragana Rakića

U Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor danas u 18 časova biće otvorena izložba "Dragan Rakić: jedan, one, uno, ein - Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989 - 2009".

Projekat je realizovan u saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Gradskog muzeja Sombor, navodi se u pozivu.

Retrospektiva i prateći katalog izložbe imaju za cilj istorizaciju, svojevrsnu muzealizaciju umetnosti, umetničkog rada i delovanja Dragana Rakića, njegovih istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i aktivizma. Kroz analizu četiri problemske celine da je uvid u hronologiju delovanja umetnika — kao jednog od najznačajnih predstavnika nove skulpture u Vojvodini; kao člana produkcije Asocijacije Apsolutno; kao člana produkcije VacuumPack Radionice te kroz pedagoški rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i saradnje sa udruženjem Ravangrad iz Sombora.

Autori i kustosi izložbe su Suzana Vuksanović, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Dragan Rakić rođen je 1957. godine u Sonti. Završio je Stomatološki fakultet i Višu pedagošku školu u Beogradu na odseku za restauraciju i konzervaciju 1987. Diplomirao je 1989. i magistrirao 1997. godine na slikarskom odseku Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Od 1987. godine je aktivno izlagao na izložbama u zemlji i inostranstvu. 1993. osniva sa kolegama umetničku Asocijaciju Apsolutno koja deluje u polju medijskog pluralizma. Asocijacija Apsolutno je realizovala svoje umetničke intervencije Beču, Berlinu, Amsterdamu, NJujorku, San Francisku, Hirošimi, Vroclavu, Moskvi, itd.

2006. godine osnovao je i aktivno učestvovao u radu Kreativne radionice VacuumPack iz Sombora. Predavao na Akademiji umetnosti Novi Sad kao docent na predmetu Digitalna slika.

Umro je 2009. u Novom Sadu. Sahranjen je u Somboru u kojem je živeo i radio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.