Neadekvatni propisi i reakcije nadležnih u pogledu rizičnih objekata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neadekvatni propisi i reakcije nadležnih u pogledu rizičnih objekata

Na teritoriji Grada Novog Sada postoji preko devedeset napuštenih objekata i gradilišta koja već godinama, zbog sporosti i neefikasnosti nadležnih organa, kao i neadekvatnih zakonskih rešenja, stvaraju problem građanima koji žive u njihovoj neposrednoj blizini, ukazuje se u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana.

Od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji 2003. godine do dana stupanja na snagu Zakona o legalizaciji objekata 2013. godine, zakonodovac je “organima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u jedinicama lokalne samouprave, kao i nesavesnim investitorima dao dovoljno dug period da pravno urede stanje u pogledu nepokretnosti, ali do željenog rezultata nije došlo”, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski zaštitnik takođe ocenjuje da u ovakvim slučajevima “nadležni u jedinicama lokalne samouprave, naročito u gradskim sredinama, treba da nađu načina da rizike po bezbednost i zdravlje građana uzrokovane postojanjem neobezbeđenih napuštenih objekata svedu na minimum, odnosno da ih uklone.”

U saopštenju se apeluje na nadležne organe da vrše češći nadzor i da “sankcionišu izvođače radova koji ne preduzimaju odgovarajuće mere obezbeđivanja napuštenog objekta i njegove okoline, objekata u njegovom susedstvu, saobraćaja i zaštite životne sredine, a koje su predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji.”

Zbog toga je potrebno “da Grad Novi Sad preko svojih uprava u jedinstvenom postupanju preduzme sve mere propisane posebnim zakonima u cilju da se iznađe način kojim bi se ovi objekti obezbedili tako da ne predstavljaju opasnost po bezbednost i zdravlje građana. “

Jedan od primera napuštenog i neobezbeđenog objekta je zgrada u ulici Alekse Šantića broj 59 u Novom Sadu, čija izgradnja je započeta još 1991. godine, ali ona još uvek nije završena.

Odsek za građevinsku inspekciju i Odsek za kontrolu komunalnih sistema nadležne gradske uprave su povodom ovog objekta Pokrajinskom zaštitniku građana dostavile dokument u kojem se tvrdi da “Gradska uprava za inspekcijske poslove preduzima sve propisane mere u svojoj nadležnosti kako bi se napušteni objekti na teritoriji Grada Novog Sada propisno obezbedili, a građani i građanke zaštitili od opasnosti od mogućih povreda ili zaraze kojima su izloženi kada se nađu u njihovoj blizini.”

Komunalna inspekcija je Ombudsmanu takođe skrenula pažnju da je 9. februara 2015. godine izvršen inspekcijski pregled ove višestambene zgrade kojim je utvrđeno da “vodovodne i kanalizacione instalacije u njemu nisu izgrađene, odnosno da nisu povezane sa gradskom kanalizacijom”, ali da se radi “o privatnom posedu, te stoga nema pravnog osnova za pokretanje upravnog postupka.”

U saopštenju Zaštitnika građana se ističe da, pošto je postupak legalizacije ove zgrade u toku, nadležna građevinska inspekcija nema ovlašćenje da naloži uklanjanje objekata.

Građevinskoj inspekciji je tako onemogućeno da donese rešenje o uklanjanju objekta, čime se nesavesnim graditeljima “omogućava da nastave sa praksom izgradnje objekata bez neophodnih dozvola i druge posebnim zakonima propisane dokumentacije”, a pravna nesigurnost dodatno pojačana najavom novog zakona o legalizaciji objekata, upozorava Zaštitnik.

Pa ipak, zakon o legalizaciji objekata donet je još u novembru 2013. godine, a rok za dopunu dokumentacije za naknadno izdavanje građevinske dozvole istekao 30. aprila ove godine, to znači da “Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada ima obavezu da zaključkom odbaci nepotpuni zahtev za legalizaciju stambeno poslovnog objekta u Novom Sadu u ulici Alekse Šantića broj 59.”

U saopštenju se zaključuje da slučaj pomenute zgrade predstavlja primer koji ukazuje na to "da propisi kojima se uređuje postupak legalizacije objekata izgrađenih bez građevinske, odnosno upotrebne dozvole, nisu proizveli pozitivne efekte”, kako zbog samih zakonskih rešenja tako i neefikasnog rada nadležnih organa jedinice lokalne samouprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Država bez rešenja za neobezbeđene objekte u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 10.Jun.2015

Kako na teritoriji Novog Sada ima stotinak napuštenih gradilišta, koji zbog svojinskih odnosa godinama stoje nedovršeni, oglasio se i Pokrajinski ombudsman...Zaštitnik građana tvrdi da je ključni problem u sporosti i neažurnosti nadležnih institucija, koje ne postupaju u skladu sa svojim nadležnostima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.