Mađarska koalicija u novoj većini sa SRS?

Izvor: Blic, 26.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska koalicija u novoj većini sa SRS?

TEMERIN - Mađarska koalicija u Temerinu počela je pregovore sa Srpskom radikalnom strankom o formiranju opštinske vlasti. Kao razlog za koaliciju sa radikalima, predstavnici Mađarske koalicije navode prevelike zahteve SPS, zbog kojih ne može da bude formirana drugačija većina.

- Opština Temerin je u stanju bezvlašća zbog bahatog ponašanja SPS, pa od srede odbornička grupa Mađarske koalicije (MK) pregovara sa SRS o formiranju vlasti - kaže Bela Čorba, potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SVM. Na republičkom i pokrajinskom nivou MK je u proevropskoj vladi, a i pored pregovora sa radikalima u Temerinu, Čorba kaže da „sa DS i dalje imaju korektne odnose".

Temerinska skupština ima 33 odbornika, od kojih SRS 11, MK osam, DS šest, a SPS, DSS, PSS i grupa građana „Prosperitet" po dva.

- Posle dogovora socijalista i demokrata na državnom i pokrajinskom nivou, SPS je u Temerinu postao nezajažljiv. Njihov lider Zoran Svitić insistira da bude predsednik opštine. Kad smo mu predložili da socijalisti podrže našeg predstavnika za tu funkciju, žestoko se usprotivio rečima da Mađar ne može da bude na čelu opštine - kaže Čorba.

Predsednik MK i lider SVM Ištvan Pastor, inače potpredsednik pokrajinske vlade, kaže da je „pregovore sa radikalima iznudila druga stranka".

- Prvobitna koalicija nakon konstituisanja temerinske skupštine se raspala, pa drugačije ne može da se osnuje opštinska vlada. Iako svojim uticajem pokušavam da „ispeglam" tu situaciju kako ne bi došlo do koalicije sa radikalima, preostalo nam je da jedino možemo da pregovaramo upravo sa njima - kaže Pastor.

Drugi kopredsednik MK dr Šandor Pal kaže da je „sporednim putem" saznao za temerinske pregovore i dodaje da su ga „zbog tehničke saradnje sa SRS pre par godina u Bečeju lideri SVM bukvalno razapinjali na krst".

U prethodnom opštinskom sazivu u Bečeju, odbornička grupa DZVM Šandora Pala formirala je opštinsku vlast uz podršku SRS.

U Opštinskom odboru SPS tvrde da se radi o „političkom menevru i što boljem pozicioniranju odborničke grupe koju predvodi Bela Čorba". Socijalisti kažu da temerinskoj MK saradnja sa radikalima nije strana, pošto su bili konstruktivni partneri u vlasti dok je Temerinom vladao radikal Zoran Tintor.

Šandor Pal tužio MK

Kopredsednik Mađarske koalicije Šandor Pal, u ime svoje stranke(DZVM), podneo je novosadskom Okružnom sudu tužbu protiv „dela" koalicije kojom predsedava i Skupštine opštine Bečej zbog verifikovanja dva odbornička mandata sa liste MK, na osnovu falsifikata.

- Prema koalicionom sporazumu između SVM, DZVM i DSVM, odbornike u Bečeju sa liste MK trebalo je da predlaže naš predstavnik Zoltan Smiesko. Međutim, neko je umesto njega krivotvorio predloge - kaže Pal.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Temerin: Mađarska koalicija sa radikalima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2008, 12:37

NOVI SAD - Mađarska koalicija u Skupštini opštine Temerin počela je pregovore sa Srpskom radikalnom strankom o formiranju vlasti u ovom gradu, izjavio je odbornik MK Bela Čorba..."Počeli smo pregovore s radikalima, jer je opština Temerin u stanju bezvlašća, čiji su vinovnici Socijalistička...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.