LGBT zajednica očekuje veću podršku države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2017, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LGBT zajednica očekuje veću podršku države

Udruženje "Parada ponosa Beograd" danas je, povodom 27. juna, Međunarodnog dana ponosa, pozdravilo političke i društvene pomake koji su se u Srbiji desili na planu LGBT prava u proteklih godinu dana, ali je upozorilo na i dalje težak položaj ove zajednice i odsustvo zakonske ravnopravnosti.

"U okviru aktuelnih društvenih debata, želimo da naglasimo da je izbor Ane Brnabić na mesto premijera značajan, ali ga ne smemo uzeti kao dovoljan pomak u podizanju vidljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << LGBT zajednice. Očekujemo da država sprovede sistemsku kampanju kojom će promene u kvalitetu života LGBT osoba u Srbiji, biti ne samo statističke i deklarativne, već istinske i održive", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, kao i zakona koji bi transrodnim i transeksualnim ljudima olakšao promenu dokumenata, svakako su značajni, ali pored toga neophodno je da država konstantno radi na promeni svesti građana Srbije kada je u pitanju odnos prema LGBT zajednici.

Udruženje "Parada ponosa Beograd" ocenjuje da su homofobija i transfobija duboko ukorenje u ovdašnjem društvu.

Kako se navodi u saopštenju, prema aktuelnim istraživanjima, preko 70 odsto LGBT osoba u Srbiji doživelo je neki oblik nasilja, a samo 10 odsto ovih slučajeva je prijavljeno nadležnim institucijama.

"Slučajevi pred sudom traju predugo, a nasilnici dobijaju uglavnom uslovne kazne. Nije zanemarljiv ni procenat nasilja koje se LGBT osobama dešava od strane osoba koje su im već poznate - čak 75 odsto", piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.