Koliko su škole za trudnice važne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su škole za trudnice važne

Danas trudnice imaju na raspolaganju mnoštvo škola za trudnice. Mnoge od njih imaju više različitih programa, vežbe, savetovalište, teorijski deo (predavanja stručnjaka), prisustvo očeva, …

Neke majke su više strašljive i nesigurne nego druge, neke trebaju disciplinu kada je u pitanju vežbanje (pa i informisanje), a neke jednostavno podršku i umirenje. Mnoge su to sve pronašle u školama za trudnice. Obično traju jedan mesec i najčešće i posećuju trudnice koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uđu u zadnje tromesečje.

Dok jedni ističu da su majke većinom dobro pripremljene i da zahvaljujući modernim tehnologijama danas imaju pristup svim informacijama, stručnjaci tvrde da to mnoštvo neselektovanih podataka do kojih trudnice dolaze mogu da stvore i kontraefekat.

Šta se to uči u školi za trudnice

Ne plašite se, neće vas vratiti u klupe. Škole za trudnice najviše liče na mesta podrške gde su trudnice okupljene pod okriljem stručnjaka, kojih ih kroz 1 do 1,5 mesec vode kroz konsultacije, vežbe, masaže, opuštanja, pripremu za porođaj i nude sve informacije koje su vam potrebne i daju odgovore na sva pitanja koja vas mogu zanimati. Naravno, i očevi mogu prisustvovati časovima, ali je to kod nas retkost.

Ako birate sami školu za trudnice važno je da tu dobijete informacije (pored osnovnih) koje najviše zanimaju trudnice: kako tačno prepoznati trudove (razlika između lažnih i pravih), kako teče normalan porođaj, koje su najbolje tehnike da ublažite bol, kako da se pripremite za porođaj (šta sve trebate poneti), kako da najbolje angažujete partnera i bližnje da vam pomognu.

Poželjno je i da dobijete bar prve i osnovne informacije o tome šta vas čeka u prvom mesecu sa vašom bebom.

Ako ste napravili plan porođaja (Da li biste pravili plan porođaja) i želite detaljnu pripremu (recimo – rizična trudnoća, blizanačka trudnoća, epidural, porođaj u vodi, …) potražite škole koje su specijalizovane i mogu vam ponuditi i takvu vrstu usluge. Raspitajte se i o detaljima eventualnih komplikacija tokom porođaja i koji su to najbolji saveti koje vam stručnjaci mogu dati.

Zašto su vežbe važne 

Većina žena ima problem da se same pravilno pripreme. Neke traže informacije na pogrešnim mestima i ne mogu da se disciplinuju da rade vežbe (posebno ne kegelove koje uveliko mogu olakšati sam porođaj i umanjiti mogućnost "pucanja").

Da, vi ćete se poroditi i bez škole za trudnice, ali možete biti mnogo bolje pripremljeni i fizički i psihički.

Od 80-tih, kada je sve počelo, do danas popularnost ovih časova opada, jer se većina majki u potrazi za informacijama okreće televiziji, knjigama, prijateljima i rođacima i internetu.

Škole se, ipak, preporučuju jer na jednom mestu imate sve – filtrirane i proverene informacije (nema "češljanja" po internetu), savete stručnjaka, vežbe i proverenu pripremu. I doktori ih savetuju jer se pokazalo da su trudnice koje su pohađale škole zaista bolje pripremljene.

Šta još možete naučiti

U nekim školama se nudi i simulacija porođaja, prikazuju se video snimci uz propratne komentare stručnjaka, učite tehnike disanja, saznajte detalje o kegelovim vežbama, a dobijate i informacije o saradnji sa patronažnim sestrama i babicama. (Neke od njih održe i predavanje i savetovanje, pa ih trudnice mogu pitati šta god požele).

Naučićete i: o razvoju bebe kroz nedelje, o pravilnoj ishrani (i problemima koji mogu nastati ako je se ne pridržavate), o psihičkoj pripremi, o tome šta vas čeka kao roditelje, kako se dete razvija i raste do prve godine (o važnijim pregledima i smernicama), o dojenju (načinima) i važnosti majčinog mleka, o ritmu bebe i spavanju, o poteškoćama prilikom oporavka posle porođaja, o pripremi dojki za dojenje, o masaži beba, o odabiru pedijatra, matičnim ćelijama, …

Takođe, trudnice i same međusobno razmenjuju informacije i predstavljaju čvrstu podršku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.