Godišnjica Asocijacije za unapređenje zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Asocijacije za unapređenje zdravlja

Prva godišnjica Asocijacije za unapređenje zdravlja u Novom Sadu obeležena je u prostorijama tog udruženja.

Na skupu na kojem su prisustvovali mnogi stručnjaci iz oblasti onkologije istaknut je značaj preventivnih pregleda i potreba smanjivanja statistike, koja govori da godišnje od raka dojke umre 1.600 žena, a od raka grlića materice 500.

Broj onih koji obole od malignih bolesti svake godine je sve veći, a svest o brizi za zdravlje bi trebalo da bude jednako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << velika i kod muškaraca i kod žena istaknuto je na skupu ovog udruženja koje okuplja žene obolele od malignih bolesti.

Član Gradskog veća Novog Sada, zadužen za zdravstvo, Zoltan Horvat, ocenio je da su maligne bolesti u ekspanziji.

“Uzrok za to jeste donekle genetika, međutim isto tako važan uzrok nastanka malignih bolesti je način života, način ishrane, streš. Bili smo svedoci nedavnog bombardovanja gde su bačene tone uranijuma i sve to doprinosi nastanku malignih bolesti”, rekao je Horvat.

On je dodao da upravo zbog toga ovakve asocijacije imaju veliki značaj u prevenciji, ali kasnije i lečenju bolesnika koji su operisani od malignih bolesti.

Na skupu su predstavljeni rezultati koje je Asocijacija postigla od svog osnivanja i to kroz razne akcije i seminare, organizovane u cilju prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, zatim edukacije o štetnosti duvana, ali i psihosocijalne podrške lečenima od raka.

Ono što nedostaje tom udruženju jeste hrabrost žena da se uključe u tu organizaciju i da podele svoja iskustva sa drugim ženama, jer su one, kako ističu iz tog udruženja, samo teoretski informisane.

Predsednica Asocijacije Vesna Imbrovljev rekla je za RTV da bi statistika bila ohrabrujuća da žene redovno vrše pregled dojki, odlaze na ginekološke preglede i da rade briseve koji su potrebni za otkrivanje raka grlića materica.

“Zato je važno da se probude žene jer sve je na njima. Jer, žena je ta koja kuva, pravi navike porodici, koja će oblikovati ćerku i unuku kako će funkcionisati dalje”, rekla je ona.

Rad ove asocijacije podržava i Nacionalna asocijacija lečenih od raka Srbije koja okuplja 14 udruženja širom Srbije i koja ima za cilj da unapredi kvalitet života obolelih od raka, zatim poveća njihov aktivizam i skrene pažnju lokalnih zajednica i čitavog društva da se sa tom bolešću može živeti.

Novi Sad prepoznaje važnost prevencije malignih bolesti i finansira njihovu prevenciju kroz mnoge projekte.

Dva velika projekta koja će se finansirati ove godine su prevencija nastanka karcinoma dojke i nastanka karcinoma grlića materice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tumor leči prevencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014, 11:22

Prva godišnjica Asocijacije za unapređenje zdravlja u Novom Sadu obeležena je u prostorijama tog udruženja...Na skupu su prisustvovali brojni stručnjaci iz oblasti onkologije...Tom prilikom istaknut je značaj preventivnih pregleda, kako bi se promenila statistika po kojoj godišnje zbog raka dojke...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.