Bugarski: Pokrajina obezbedila više za navodnjavanje nego investitor iz UAE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski: Pokrajina obezbedila više za navodnjavanje nego investitor iz UAE

Pokrajinska vlada obezbedila je ove godine u sredstva za navodnjavanje 5.718 hektara na teritoriji Vojvodine, izjavio je Branislav Bugarski, vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

"Duboko verujem da ćemo do kraja godine zaokružiti da se navodnjava 15.000 hektara, što je više od površine koju obećava investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ceo ugovor sa njim je na 10.400 hektara, od čega su neke parcele već pod sistemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za navodnjavanje", rekao je Bugarski.

Bugarski je danas potpisao novih 62 ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava Pokrajine za nabavku opreme za navodnjavanje vredne 44,2 miliona dinara. A prema njegovim rečima, time je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu do sada obezbedio finansijsku podršku za navodnjavanje za 288 korisnika.

"Mislim da je to važan zajednički posao, kojim obezbeđujemo da naša poljoprivreda može da bude konkurentna, prvo na evropskom, ali i na drugim tržištima," ocenio je Bugarski.

On je naveo da je u 2013. godini Pokrajina finansijski podržala navodnjavanje na 6.500 hektara, a u ovoj godini do sada je to učinjeno na 5.718 hektara, dok će do kraja godine biti opredeljeno još više od 60 miliona dinara.

Govoreći o politici Pokrajinske vlade na stvaranju uslova za stabilnost u poljoprivredi, on je kazao da Pokrajina sredstva iz zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta udružuje sa lokalnim samoupravama, te da je konkretan rezultat rekonstrukcija oko 4.000 kilometara kanala za odvodnjavanje, što je oko 20 odsto kanalske mreže.

"U razgovoru sa ministarkom za poljoprivredu tražili smo da u izmenama zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu dobijemo više slobode, da možemo brže da investiramo sredstva u poljoprivredi, kao što smo tražili da se obezbede isti uslovi za sve koji žele da zakupe državno poljoprivredno zemljište, kako bi se sredstva iz zakupa koristila, pre svega, za razvoj našeg sela", kazao je Bugarski.

Inače, za realizaciju ovogodišnjeg konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje u AP Vojvodini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 274.834.107,40 dinara. Pravo da konkurišu imaju fizička i pravna lica, koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Ugovori sa podnosiocima zahteva se potpisuju sukcesivno, po pristizanju prijava i utvrđivanja ispunjenosti uslova za podršku nabavke opreme. To su izgradnja eksploatacionih bunara, nabavka opreme za bunare, opreme za navodnjavanje, sistema "kap po kap", linija za navodnjavanje, izgradnja cevovoda i troškovi izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju eksploatacionih bunara, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sposobniji smo za navodnjavanje od firme iz UAE

Izvor: Beta, 29.Avg.2014

NOVI SAD, 29. avgusta 2014. (Beta) - Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski izjavio je u petak da je Vojvodina za dve godine obezbedila navodnjavanje za više hektara nego što bi investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obezbedio za 40 godina...Bugarski...

Nastavak na Beta...

Bugarski: Pomažemo više nego što će UAE pomagati

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2014

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski potpisao je novih 62 ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava Pokrajine za nabavku opreme za navodnjavanje...Uključujući i ove ugovore vredne 44,2 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.