Izvor: Danas, 28.Avg.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici i dalje za izmenu ugovora sa investitorom iz UAE

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski sastao se ponovo sa poljoprivrednicima iz opština Kula i Bačka Palanka i informisao ih o ishodu sastanka sa ministarkom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković, na kome je zahtevao da se izmeni ugovor sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zakupljivanju državnog na teritoriji Vojvodine.

Učesnici sastanka naveli su da ne odustaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << od zahteva da uslovi za zakupljivanje državnog poljoprivrednog zemljišta budu jednaki za sve, pa i za kompaniju sa kapitalom iz UAE.

- Tražimo izmenu ugovora, odnosno ponovno otvaranje pregovora, kako bi se poljoprivrednicima u Vojvodini omogućilo da učestvuju u tržišnoj utakmici - izjavio je medijima nakon sastanka Branislav Bugarski.

- Ukoliko arapski investitor izlicitira veći cenu zakupa od naših poljoprivrednih proizvođača, a ne verujem da će se to desiti - to će onda biti makar tržišna utakmica - istakao je pokrajinski sekretar.

Bugarski smatra da državno poljoprivredno zemljište predstavlja nezamenjiv resurs od koga zavisi razvoj sela koji treba sačuvati, a ne rasprodati, te da to treba da bude zajednički strateški cilj svih u Vojvodini i Srbiji.

- U tom cilju na današnjem sastanku dogovoreno je da se uputi poziv Ministarstvu poljoprivrede da pomogne i omogući da ljudi koji su učestvovali u sačinjavanju ugovora i koji su bili prisutni na jučerašnjem sastanku dođu u Novi Sad sledeće nedelje i da zajedno sa poljoprivrednicima prodiskutujemo one tačke ugovore koje smatramo spornim - kazao je on.

Bugarski je ponovio da je od poljoprivrednika iz ovih opština ponovo dobio uveravanje da su za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta davali i do 70.000 dinara za hektar.

- Nije tačna teza da je dovoljno 250 evra za zakup hektara obradivog zemljišta i to je ubedljiv argument da tražimo tržišnu i transparentnu utakmicu, na kojoj će se to zemljište licitirati - naglasio je Bugarski.

Poljoprivrednik iz Sivca Radomir Božović ponovio je da se traži sastanak sa predstavnicima iz Vlade Srbije.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Bugarski: Pokrajina obezbedila više za navodnjavanje nego investitor iz UAE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 14:36

Pokrajinska vlada obezbedila je ove godine u sredstva za navodnjavanje 5.718 hektara na teritoriji Vojvodine, izjavio je Branislav Bugarski, vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo..."Duboko verujem da ćemo do kraja godine zaokružiti da se navodnjava 15.000...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.