Vladika Artemije negirao optužbe

Izvor: KMnovine.com, 30.Mar.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Artemije negirao optužbe

Episkop raško-prizrenske eparhije u egzilu, vladika Artemije negirao je danas u Višem sudu u Beogradu optužbe tužilaštva da je sa saradnicima oštetio fond te eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.


   
Episkop Artemije i Svetlana Stević (levo) pre progona vladike.       

On, kao i još dvoje optuženih na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, kratko su >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << se izjasnili da nisu krivi, a odbranu će izneti kada počne suđenje koje će biti javno. 

Branilac vladike Artemija, Branislav Tapušković, rekao je Tanjugu da će pripremno ročište biti nastavljeno 10. aprila, pošto je danas samo tužilaštvo stiglo da iznese svoje dokazne predloge.

"Tužilaštvo je danas, posle punih sedam godina od početka postupka predložilo saslušanje čak 38 novih svedoka u vezi obnove manastira na KIM. To je, prema mom mišljenju, dovoljno za sprovođenje nove istrage", rekao je Tapušković.

On je napomenuo da će se odbrana tek izjasniti o tim i drugim dokaznim predlozima tužilaštva, a konačnu odluku koji će se dokazi izvoditi i svedoci saslušavati doneće sud.

Pored episkopa Artemija optužen je njegov nekadašnji lični sekretar Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, a koga je grčko pravosuđe odbilo da izruči srpskim vlastima zbog politizacije i nerazumne optužnice. Takođe su optuženi vlasnik i direktor Privrednog društva "Eparhijski centar Rade Neimar" Dejan Subotički i Jelena Šubarević.

Oni su optuženi da su oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za više od milion i po dinara a suma se s vremena na vreme menjala, barem u medijskim izveštajima koji su se oslanjali na "izvore iz SPC".

SPC je pre nekoliko godina nekanonski, odnosno nezakonito raščinila vladiku Artemija, zbog navodnih zloupotreba. Na taj način prekršeno je mnogo crkvenih zakona. od toga da se ne može doneti presuda pre bilo kakvog suđenja pred Crkvenim sudom, koga nikada nije bilo a vladika čak nije ni saslušan pred Sinodom ili bilo kim drugim. Svaki napad i kleveta na vladiku bil isu propraćeni dodatnom odlukom o jačanju odnosa sa rimokatoličkom zajednicom što je jasno upučivalo na to da se zapravo želi ukloniti vladika koji je jedini stao u odbranu veru, izjasnio se i zauzeo stav protiv ekumenizma a poznat je kao najjtvrđi borac za Kosovo i Metohiju. Tako je danas neprijateljima Srbije najveći protivnik dospeo na sud pred srpsko pravosuđe.

Optužnica navodi da su, vladika i njegov sekretar bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa, iz blagajne Eparhije raško-prizrenske isplaćivali novac Dejanu Subotičkom ili Vilovskom.

Zbog urađenog, optuženima se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu - dakle ne terete su da su lično nešto počinili već da nisu obratili dovoljno pažnje na novac koji se isplaćuje. način suđenja veoma podseća na proces koji se pred Haškim tribunalom vode protiv srpskih generala.


Izvor: Agencije / KM Novine :: © 2014 - 2016 :: Molimo za navođenje izvora

Pogledaj vesti o: Vladika Artemije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.