Završena rasprava o konverziji

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jul.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o konverziji

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o pretvaranju prava korišćenja na pravo svojine na zemljištu uz naknadu i o izmenama Zakona o otklanjanju posledica.

Sednica će biti nastavljena sutra u 14 sati načelnom raspravom o izmenama Zakona o policiji koje predviđaju da će policija ubuduće moći da, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, odmah po prijavi nestanka.

Izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Zakona o policiji preciziraju se odredbe i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, a trebalo bi da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnih lica, u skladu sa u javnosti poznatim "Tijaninim zakonom".

U današnjoj raspravi u Skupštini Srbije, poslanici vladajuće koalicije podržali su predloženi zakon o konverziji navodeći da će omogućiti i privući nove investicije, dok opozicija kritikuje predožena resenja uz ocenu da su u interesu krupnog kapitala, a ne građana.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović odbacila je navode pojedinih poslanika opozicije da je zakon o konverziji pisan za tajkune, navodeći da će taj propis poboljšati uslove investiranja i povećati investicije i zaposlenost.

Zakon će, kako je rekla ministarka, omogući da se okonača svojinska transformacija nad građevinskim zemljištem, da se ono privede urbanističkoj nameni i da se povećaju prihodi budžeta i lokalne samouprave.

DS je ocenila da je predloženi zakon “tajkunski” i “kriminalan”, da se donosi kako bi se već izgrađeno zemljište dalo besplatno njegovim vlasnicima i kako bi se tom zemljištu promenila namena, dok SDS smatra da se je iza predloženog zakona “skiriveni interes nekih grupa” i nova rešenja neće omogućiti procvat građevinske industrije.

SDS i Nova stranka tražili su i da se taj predlog zakona povuče iz procedure.

Govoreći o izmeni Zakona o otklanjanju posledica poplava, šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je da je učinjeno mnogo na pomoći porodicama koje su pretpele štetu od poplava, a da se važenje tog zakona produžava do kraja godine kako bi “pomoć stigla do svakog čoveka, do svake kuće”.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Skupština i sutra o zemlji investitora i tajkuna

Izvor: Mondo, 13.Jul.2015

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, a rad će nastaviti sutra u 14 časova...Foto: Beta/Vlada Srbije Zorana Mihajlović - 5. 5. 1970...Ministarka građevinarstva, saobraćaja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.