Vakcine protiv gripa uzrokovale teška oboljenja u Hrvatskoj, ispituje se slučaj umrle pacijentkinje iz Srbije

Izvor: Blic, 06.Avg.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcine protiv gripa uzrokovale teška oboljenja u Hrvatskoj, ispituje se slučaj umrle pacijentkinje iz Srbije

Sve je veći broj pacijenata u Hrvatskoj za koje se sumnja da su nakon vakcinacije protiv gripa oboleli od ekstremno teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Žilijan-Bareov sindrom.

Do sada su bila poznata četiri slučaja za koje se sumnjalo da su obolela nakon vakcinacije, ali su se u međuvremena pojavila dva nova koja se obrađuju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Preminula je jedna osoba za koju se sumnjalo da je oboljela nakon vakcinacije protiv gripa, jedna je nedeljama bila u komi, dok su preostali sumnjivi pacijenti ostali invalidi.

S obzirom da se radi o visokom broju obolelih, celi slučaj prijavljen je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, javili su hrvatski mediji.

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdila je da se trenutno ispituje šest sumnjivih slučaja, a jedan je prosleđen i Srbiji.

Mediji u Srbiji ranije su pisali da je vakcina za svinjski grip nabavljena preko Hrvatske, a navodno se tadašnji hrvatski ministar zdravstva o tome javno pohvalio. HALMED je formirao stručni tim koji će obaviti potpunu obradu i evaluaciju navedenih sumnji na nuspojave vakcine.

Iz HALMED-a napominju da je reč o zahtevnom i opsežnom postupku i da se rezultati mogu očekivati pre sledeće sezone vakcinacije.

Svi potencijalno sumnjivi slučajevi kao posledicu imali su otežano kretanje, a jedna osoba je preminula. Slučaj preminule pacijentkinje, koja je vakcinu primila u Srbiji, prosleđen je srpskoj Agenciji za lekove na daljnje postupanje.

Posebno su sporne dve sezone vakcinacije protiv gripa, kada je nabavku vodio tadašnji hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović.

Za nabavku je potrošeno više od 70 miliona kuna (9,33 miliona evra), dok su mediji upozoravali da je vakcina na brzinu izašla iz laboratorija i da nije dovoljno proverena njena efikasnost i moguće nuspojave.

Povezane vesti: U Boliviji umrlo 11 ljudi od virusa H1N1 Starac iz Kolašina umro od mišje groznice Srbija na dnu liste kvaliteta zdravstva u Evropi Dežer: Posle Hrvatske prirodna pauza u prijemu novih članica Završena distribucija vakcina iz plana imunizacije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vakcine uzrokovale teška oboljenja?

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Avg.2012

ZAGREB - Sve je veći broj pacijenata u Hrvatskoj za koje se sumnja da su nakon vakcinacije protiv gripa oboljeli od ekstremno teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Žilijan-Bareov sindrom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Vakcine protiv gripa uzrokovale teška oboljenja u Hrvatskoj

Izvor: BKTV News, 07.Avg.2012, 20:22

Sve je veći broj pacijenata u Hrvatskoj za koje se sumnja da su nakon vakcinacije protiv gripa oboleli od ekstremno teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Žilijan-Bareov sindrom.. Do sada su bila poznata četiri slučaja za koje se sumnjalo da su obolela nakon vakcinacije, ali su se u međuvremena...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.