Uskokoviću smanjena kazna

Izvor: RTS, 25.Jul.2011, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskokoviću smanjena kazna

Bivši direktor "Elektrodistribucije Beograd" Branislav Uskoković osuđen je na tri godine zatvora, što je šest godina manje nego prilikom prethodne presude. Osuđen je zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je oslobođen optužbi za nesavestan rad.

Viši sud u Beogradu osudio je bivšeg direktora "Elektrodistribucije Beograd" (EDB) Branislava Uskokovića na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a oslobodio ga optužbi za nesavestan rad u privrednom poslovanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Viši sud u Beogradu saopštio je danas da je 6. jula Uskokovića (74) proglasio krivim zbog zloupotrebe službenog položaja, utvrdivši da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1,5 miliona dinara.

Sud je bivšeg direktora EDB-a oslobodio optužbi za nesavestan rad u privrednom poslovanju za koje je, kako se navodi, 6. aprila 2010. godine nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Protiv te presude stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka. 

Bivši direktor "Elektrodistribucije Beograd" Branislav Uskoković uhapšen je 30. januara 2002. godine zbog malverzacija koje je počinio u toj kompaniji.

On je bio optužen za zloupotrebu službenog položaja, protivpravno prisvajanje oko 25 miliona dinara, kao i 35 kuća, stanova i lokala koje je obezbedio sebi i članovima uže porodice tokom deset godina, koliko je upravljao EDB-om. U zatvoru je bio do 18. marta 2002. godine.

Pošto je pušten na slobodu, Uskokoviću se gubi svaki trag, pa je za njim bila raspisana i poternica Interpola.

Protiv Uskokovića i pet njegovih saradnika optužnica je bila podignuta maja 2003. godine, ali je na kraju ostao sam, jer je jedan optuženi umro, drugi je oslobođen, dok je protiv dvojice postupak zastareo. Ponovo je pritvoren u maju 2005. godine, nakon što se pojavio na saslušanju. Odsustvo od tri godine i nepojavljivanje pred sudom Uskoković je pravdao zdravstvenim problemima. 

Okružni sud ga je osudio 2006. godine na devet godina zatvora, ali je Vrhovni sud poništio presudu oktobra 2008. godine i vratio suđenje na početak.

Vrhovni sud Srbije tada je ukinuo presudu u osuđujućem delu za zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u privrednom poslovanju, dok je u ostalom delu presuda preinačena i doneta je odbijajuća, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Nakon toga, tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Beogradu je septembra 2009. godine izmenilo optužnicu, stavljajući optuženom na teret izvršenje zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u privrednom poslovanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Branislav Uskoković osuđen na tri godine

Izvor: Šumadija Press, 25.Jul.2011

Viši sud u Beogradu osudio je bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd (EDB) Branislava Uskokovića na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nastavak na Šumadija Press...

Uskoković osuđen na tri godine

Izvor: Danas, 25.Jul.2011

Viši sud u Beogradu osudio je bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd (EDB) Branislava Uskokovića na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a oslobodio ga optužbi za nesavestan rad u privrednom poslovanju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.