Izvor: B92, 13.Jul.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS VSS-u: Šta je s nepristrasnošću

Beograd -- Sukob VSS i USS oko reizbora sudija ne jenjava. Iz USS-a je danas saopšteno da VSS nije mogao da odlučuje o reizboru sudija zbog principa nepristrasnosti.

Članovi prvog sastava Visokog saveta sudstva, koji su učestvovali u donošenju odluke o izboru sudija, nisu mogli odlučivati i o njihovim progovorima, utvrdio je Ustavni sud Srbije koji je usvojio više od 120 žalbi neizabranih sudija.

Podsetimo, reagujući na odluku USS, predsednica VSS-a Nata Mesarović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavila da je Ustavni sud Srbije preuzeo nadležnost VSS da bira sudije pošto je naložio da 126 neizabranih sudija budu vraćeni na posao.

Ukazavši da se odluke stalnog sastava VSS moraju sagledati u svetlu principa o nepristrasnosti suda i pravu na pravično sudjenje, Ustavni sud je konstatovao da ove pretpostavke nisu ispunjene kada je reč o radu i odlučivanju po prigovorima neizabranih sudija.

Prema oceni tog Suda, članovi prvog sastava VSS, ne samo da nisu imali pravo učestvovati, već nisu imali pravo ni činiti kvorum u radu i pri odlučivanju u postupku preispitivanja vlastitih odluka.

Advokat Božo Prelević je za B92 rekao da bi odluku o vraćanju sudija doneo i sud u Strazburu, samo bi to više koštalo Srbiju.

Ustavni sud je zaključio i da postupak opšteg izbora, prvi sastav VSS nije sproveo u skladu sa standardima pravičnog suđenja, pa se ne može smatrati da je, na pravno valjan način, utvrdio da bilo ko od neizabranih sudija ne ispunjava zakonske uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.

Kako je objašnjeno, u postuku odlučivanja o prigovorima neizabranih sudija povređeno je načelo "jednakosti oružja", a "odluke kojima je prigovor odbijen zasnovane su na, očigledno, proizvoljnoj primeni materijalnog prava."

Ustavni sud je s toga poništio odluke stalnog sastava VSS, usvojio žalbe više od 120 neizabranih sudija i naložio Savetu da u roku od 60 dana budu izabrani na stalnu sudijsku funkciju u sud koji je preuzeo nadležnost ili deo nadležnosti suda u kome su tu dužnost obavljali.

Pritom je VSS dužan da, kako je navedeno, pre nego što postupi po odluci Ustavnog suda, utvrdi da li u odnosu na određenog podnosioca žalbe postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije po sili zakona.

Pored toga, dužan je da utvrdi i da li postoji dovoljan broj slobodnih sudijskih mesta za njihov izbor na stalnu sudijsku dužnost ili, shodno

odredbama člana 13. alineja 15. Zakona o VS S, prethodno mora doneti odluku o izmeni Odluke o broju sudija za sudove u odnosu na koje se mora izvršiti izbor žalilaca.

Na odluke prvog sastava VSS žalbe je Ustavnom sudu podnelo 837 neizabranih sudija, ali su one izmenama zakona pretvorene u predstavke o kojima je u postupku revizije odlučivao stalni sastav VSS. U tom postupku, koji je okončan 30. maja, VSS je odlučivao o 752 prigovora od kojih je 98 usvojio, dok je 630 odbio.

U međuvremenu je 267 neizabranih sudija vraćeno na sudijsku funkciju, dok je više od polovine sudija čiji su prigovori odbijeni opet podnelo žalbe Ustavnom sudu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VSS povredio nepristrasnost suda

Izvor: Mondo, 13.Jul.2012

Članovi prvog sastava Visokog saveta sudstva koji su učestvovali u donošenju odluke o izboru sudija, nisu mogli odlučivati i o njihovim progovorima, utvrdio je Ustavni sud Srbije koji je usvojio više od 120 žalbi neizabranih sudija.

Nastavak na Mondo...

VSS da vrati na posao neizabrane sudije

Izvor: Akter, 13.Jul.2012

Članovi prvog sastava VSS koji su učestvovali u donošenju odluke o izboru sudija, nisu mogli odlučivati i o njihovim prigovorima, utvrdio je Ustavni sud Srbije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.