USNS: Kablovski kanali krše zakon i zabranjuju izveštavanje

Izvor: Press, 26.Avg.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USNS: Kablovski kanali krše zakon i zabranjuju izveštavanje

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) danas je ponovo upozorilo Regulatorno telo za elektronske medije da pojedini kablovski kanali grubo krše član 64. Zakona o elektonskim medijima i protivzakonito zabranjuju drugim TV stanicama da izveštavaju sa utakmica.
foto: tanjug.rs
Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) danas je ponovo upozorilo Regulatorno telo za elektronske medije da pojedini >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kablovski kanali grubo krše član 64. Zakona o elektonskim medijima i protivzakonito zabranjuju drugim TV stanicama da izveštavaju sa utakmica.
USNS naglašava da su utakmice, kao što je između Crvene zvezde i Sasuola u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja, sa obrazloženjem da imaju ekskluzivna TV prava.
"Zakon je jasno i precizno uredio ovu oblast, što znači da isključivo pravo prenosa ovih događaja ima samo pružalac usluge TV emitovanja, kome je pristup slobodan i čija zona prokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije i regulator je dužan da o tome obavesti Evropsku komisiju", navode iz USNS.
Dalje se dodaje da kablovski kanali, koji se mogu pratiti samo u pojedinim kablovskim mrežama ili putem IP TV, ne mogu ostvariti ekskluzivno pravo prenosa na listi događaja od posebnog značaja, u šta spada duel Crvene zvezde i Sasuola u kvalifikacijama za Ligu Evrope.
"U slučaju ponovnog kršenja Zakona od strane REM-a, Udruženje sportskih novinara Srbije zahtevaće od Skupštine Srbije, koja bira članove Saveta REM-a, da se pozovu na odgovornost svi članovi Saveta regulatora", zaključuju iz USNS.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.