U Republici Srpskoj evakuisano 3 637 ljudi

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 06.Dec.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Republici Srpskoj evakuisano 3 637 ljudi

POPLAVE U RS U osam opština Republike Srpske (RS), koje su zahvaćene poplavama, trenutno je evakuisano 3 637 ljudi, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS.

Na području opština Bijeljina trenutno je evakuisano 2 800 ljudi, Zvornik 300, Bratunac 150, Novo Goražde 250, Foča četiri osobe, Nevesinje 70, Bileća 54 i Trebinje devetoro ljudi.

Iz rezervi Republičke uprave Civilne zaštite tokom dana dodijeljene su pumpe za crpljenje vode i to po dvije opštinama >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << Bijeljina, Bratunac, Novo Goražde, Nevesinje i Bileća.

Crveni krst RS dostavio je opštinama Foča i Novo Goražde po 30 paketa hrane i po 20 higijenskih paketa, Trebinju deset komada ćebadi, a opštini Bijeljina 150 paketa hrane, 350 komada raznih konzervi, 150 higijenskih paketa, 240 kanistera za vodu od 10 litara, 60 pari gumenih čizama, 100 vreća za spavanje, 500 ćebadi i dvije pumpe za vodu.

Rijeka Drina se povlači u svoje korito, tako da se poplavljena površina i dalje smanjuje u mjesnim zajednicama Amajlije, Popovi, Dijelovi, Dvorovi i Batković.

U nižim dijelovima i depresijama na zaplavljenim terenima voda se zadržava, a na području mjesnih zajednica koje su u nagibu prema rijeci Savi voda se i dalje razliva i plavi mjesne zajednice Trnjaci i Dazdarevo.

Prema izvještaju iz Republičke Uprave Civilne zaštite od 16.00 časova, vodostaj rijeke Save je i dalje visok, 803 centimetra na mjernoj tački Rača.

Zbog visokog nivoa Save, primjenjuju se mjere intenzivnog nadgledanja vodozaštitnih objekata u Sektoru Semberija i priprema se podizanje nivoa dijela nasipa u Sektoru jedan u dužini od pet kilometara vrećama sa pijeskom.

Pošto se nivo Save ne povećava, već se od jutros bilježi blagi pad, za sada se neće raditi na podizanju nivoa nasipa vrećama, nego će samo jedan kontingent vreća od oko 1.500 komada biti napunjen i deponovan na nasipu.

U naselju Janja električna energija je uključena na svim trafo stanicama, a nastavljeno je dostavljanje hrane i vode za piće evakuisanom i ostalom ugroženom stanovništvu. Planirano je provođenje higijensko-epidemioloških mjera na terenima na kojima se vodalj povukla, a počelo je ispumpavanje vode iz prizemnih i podrumskih prostorija.

Na području opštine Zvornik završena je sanacija i u toku je ispumpavanje vode iz podruma i poslovnih prostorija. U toku dana ugroženom stanovništvu su podijeljeni prehrambeni artikli i gumene čizme koje je dostavila republička direkcija Civilne zaštite.

U opštinama Višegrad, Novo Goražde i Rudo stanje se normalizuje i u toku je sanacija posljedica poplava.

Opština Foča zatražila je pomoć u smislu anagažovanja Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Foča s ciljem provođenja sanitarno-higijenskih i sanitarno-tehničkih mjera u naseljima i objektima radi sprečavanja širenja zaraze i drugih štetnih posljedica poplave.

Opština Foča takođe traži da im se obezbijedi i ogrijevno drvo za 150 najugroženijih porodica, po pet metara kubnih, što ukupno iznosi 750 metara kubnih. Vladi RS je predloženo da otvori poseban žiro račun za pomoć ugroženim opštinama a ne da svaka opština otvara poseban.

Nivo vode u Popovom polju je i dalje u blagom porastu, dok je u Mjesnoj zajednici Ljubomir, opštinama Bileće i Nevesinje, Petrovom polju nivo vode opao i ima tendenciju daljeg opadanja. U prekidu su lokalne putne komunikacije za Bugovinu, Uvjeće i Velju Goru.
Izvor: SRNA
Pogledaj vesti o: Poplava u Bijeljini

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Povezane vesti

Trenutno evakuistano 3 637 ljudi

Izvor: RSplaneta.com, 06.Dec.2010

U osam opština Republike Srpske, koje su zahvaćene poplavama, trenutno je evakuisano 3 637 ljudi, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS. Na području opština Bijeljina trenutno je evakuisano 2 800 ljudi, Zvornik 300, Bratunac 150, Novo Goražde 250, Foča četiri osobe, Nevesinje 70, Bileća...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.