U Kragujevcu ambulanta adolescentne ginekologije

Izvor: Studio B, 13.Nov.2014, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu ambulanta adolescentne ginekologije

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja u Kragujevcu u petak, 14. novembra, otvoriće se ginekološka ambulanta za preglede dece školskog i srednjoškolskog uzrasta i savetovanje mladih.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Ivica Magdić, rekao je da će ovo biti jedna od prvih ambulanti juvenilne i adolescentne ginekologije u Srbiji koja će raditi u okviru primarne zdravstvene zaštite. On je naveo da je i u Srbiji prisutan trend sve ranijeg stupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u seksualne odnose zbog čega postoji potreba da se devojke na vreme upute u korišćenje oralne kontracepcije.

"Kod nas je korišćenje oralnih kontaceptivnih sredstava svega 2,7 odsto, dok ih u Sloveniji koristi jedna trećina devojaka", rekao je Magdić. Prema njegovim rečima drugi zadatak nove ambulante je da se mladi ljudi zaštite od seksualno prenosivih bolesti, infekcije hlamidijom i AIDS-om. Hlamidija je jedna od vodećih uzročnika obolevanjau Srbiji kao i u Evropi, a dugogodišnja infekcija koja prolazi skoro bez simptoma, dovodi do steriliteta", rekao je Magdić.

Na inicijativu lekara iz dečijeg dispanzera u ambulanti će raditi ginekolozi posebno edukovani za preglede dece koja imaju urođene malformacije genitalija. Ambulanta će raditi na trećem spratu Školskog dispanzera, četvrtkom i petkom pre podne za preglede, a po podne za savetovanje dece, mladih i parova .
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Počinje sa radom ginekološka ambulanta za mlade

Izvor: Šumadija Press, 13.Nov.2014

Dom zdravlja u Kragujevcu otvoriće u petak, 14. novembra, ginekološku ambulantu za preglede dece školskog i srednjoškolskog uzrasta i savetovanje mladih.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.