Turska: U porodilištu umrlo 13 beba za 24 sata

Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: U porodilištu umrlo 13 beba za 24 sata

U porodilištu državne bolnice u zapadnom turskom gradu Izmiru umrlo je 13 beba u roku od 24 sata od, kako se pretpostavlja, infekcije, a tačan uzrok smrti pokazaće istraga koja je toku, javila je danas turska novinska agencija Anatolija.

"Broj umrlih beba se popeo na 13. Istražujemo uzroke njihove smrti", potvrdio je šef lokalne zdravstvene uprave Mehmed Oskan, ali još nije izdato zvanično saopštenje.

Turski mediji navode da su bebe, sve prevremeno rođene i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedovoljno razvijene, preminule u subotu i juče u Tepesik bolnici od, kako se pretpostavlja, infekcije.

Agencija Anatolija podseća da je u julu ove godine u Ankari takođe umrlo 27 beba u razmaku od 15 dana. Tada je bolnica u Ankari saopštila da je uzrok smrti beba bio različit - od visokog krvnog pritiska, srčanih mana i komplikacija tokom porođaja.

Sindikati su, međutim, za tu tragediju u porodilištu u turskoj prestonici optužili loše higijenske uslove u bolnici.

Mesni tužicac naložio je da se ekshumiraju tela pet beba koje su sahranjene kako bi bila obavljena autopsija, prenosi AFP. Tela ostalih beba već se nalaze u lokalnom zavodu za sudsku medicinu i ona će takođe biti pregledana.

"U normalnim okolnostima može da se dogodi da, iz raznih razloga, premine pet ili šest beba u periodu od tri dana, ili manje od 20 dece tokom jednog meseca", rekao je jedan turski lekar, a prenosi AFP.

Učestali slučaji smrti novorođenčadi

Smrti novorođenčadi ponovo dovode u pitanje stanje u jedinicama za prevremeno i na vreme rođene bebe u pojedinim bolnicama u Turskoj. U avgustu, u državnoj bolnici u Ankari preminulo je 27 beba tokom 15 dana. Tada su zvaničnici bolnice izjavili da su bebe umrle iz raznih razloga, među kojima i zbog povišenog krvnog pritiska, zastoja srca i komplikacija prilikom porođaja. Međutim, u javnosti su se čule velike osude na račun loših sanitarnih uslova u bolnici.

Tokom 2005. godine, osam prevremeno rođenih beba umrlo je zbog bakterijske infekcije u bolnici u gradu Edirnu, dok je u bolnici u centralnom gradu Kajiseri umrlo sedmoro novorođenčadi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smrt beba u Izmiru

Izvor: B92, 22.Sep.2008

Peking, Ankara -- Najmanje 13 novorođenčadi umrlo je u poslednja 24 časa u državnoj bolnici u Izmiru, na zapadu Turske, rekao je direktor te bolnice... On je dodao da je određen lekarski tim koji će utvrditi uzrok smrti tih beba. Prema pisanju štampe, infekcija je uzrok smrti beba. U Ankari se...

Nastavak na B92...

Turska: Umrlo 13 beba u porodilištu

Izvor: Mondo, 22.Sep.2008

U porodilištu državne bolnice u zapadnom turskom gradu Izmiru umrlo je 13 beba u roku od 24 sata od, kako se pretpostavlja, infekcije.

Nastavak na Mondo...

U Izmiru umrlo 13 prevremeno rođenih beba

Izvor: TV Avala, 22.Sep.2008

Najmanje 13 novorođenčadi umrlo je u poslednja 24 časa u državnoj bolnici u Izmiru, na zapadu Turske, rekao je danas direktor te bolnice.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.