Sukob DS i Zajedno za Šumadiju

Izvor: Politika, 08.Feb.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob DS i Zajedno za Šumadiju

Proteklih dana došlo je do razmene oštrih optužbi između ove dve vladajuće stranke zbog trošenja para za javne nabavke i kontrole gradskih javnih i komunalnih preduzeća

Veroljub Stevanović i Goran Ivanović

Kragujevac – Sukob između dve političke grupacije (DS i Zajedno za Šumadiju), traje isuviše dugo da bi mogao da se završi bez posledica.

Iako čine vladajuću koaliciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ove dve stranke su u stalnom „ratu”, još od sredine 2008, kada je Povereništvo DS-a za Kragujevac, koje je tada menjalo Glavni odbor ove stranke, žestoko napalo čelne ljude lokalne uprave za manipulacije u vezi sa javnim nabavkama. Veroljub Stevanović, lider Zajedno za Šumadiju, tada je žestoko odgovorio, nazivajući sebe „tigrom, tigrom koji ujeda”.

Najava napada realizovana je proteklih dana, kada se Stevanović, putem gradske televizije RTK, obrušio na čitav DS, konstatujući da ova partija „maltretira ceo Kragujevac”.

Krajem prošle godine, odbornici DS-a, naime, nisu želeli da daju glas predlogu budžeta, konstatujući da je računica Stevanovićeve stranke „više u domenu političke kampanje nego realne ekonomije”. Stevanović je na to odgovorio da „onaj ko ne glasa za budžet ne može da bude u vlasti”, s tim da je oštricu svoje kritike usmerio ne na lokalni odbor DS-a već na čitavu partiju predsednika Srbije Borisa Tadića.

Potom su usledile „prozivke” za sve ranije „manipulacije” kojima se DS, navodno, služio kako bi dezavuisao Stevanovića i njegovu partiju. O tome su iz tabora „Zajedno” ovako govorili:

„Želimo da obavestimo Kragujevčane da funkcioneri DS-a stoje iza sve učestalijih tužbi i prijava državnim organima, agencijama i komisijama protiv gradskih, javnih i komunalnih preduzeća”.

Osim javnih nabavki, pomenuti su „nerealno visoka” računica za kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik” u centru gradu, oko čijih devet hektara lokalna uprava i Ministarstvo odbrane već sedam godina ne mogu da se dogovore, kao i „napad” na sportske klubove pod ingerencijom Skupštine grada.

„Zajedno” i Stevanović krajem protekle nedelje postavili su pitanje: „Ko je sledeći”. Pri tom su mislili i na posrtanje komunalnih preduzeća, za čije je katastrofalno stanje, naime, kriva stranka predsednika Tadića.

U taboru lokalnog odbora DS-a reagovali su juče „smireno, koliko je god moguće u okolnostima kada vas koalicioni partneri napadaju bez pardona, a bez argumenata”, rekao je predsednik ove stranke u Kragujevcu Goran Ivanović.

„Neistinite su, uvredljive i sračunate tvrdnje predstavnika Zajedno za Šumadiju da funkcioneri DS-a stoje iza učestalih prijava protiv javnih i komunalnih preduzeća grada Kragujevca”, naveo je Ivanović napomenuvši da je odbor ove stranke prijavio samo Radio televiziju Kragujevac, i to zato što su dvaput emitovali „govor mržnje” gradonačelnika Stevanovića.

Prijava je podneta Republičkoj radiodifuznoj agenciji, pošto je RTK u udarnom terminu, mimo najave i kršeći programsku šemu, javnosti Kragujevca prezentirala skupštinsko obraćanje Stevanovića, u kome je, po mišljenju DS-a, gradonačelnik Kragujevca bezrazložno napao čitavi stranku.

Obraćajući se javnosti Kragujevca, GO DS-a u svom saopštenju navodi sledeće: „Ono što najviše plaši je paničan strah lokalnih funkcionera od kontrola i zakonitog rada, kao da su oni sami po sebi pošteni”.

Ivanović je nagovestio da će o ostanku DS-a u vladajućoj koaliciji odlučivati Glavni odbor ove stranke na sednici zakazanoj za kraj februara. Do tada će se, valjda, razbistriti mutna „politička voda” u Kragujevcu, pa će i građani steći uvid ko je, zapravo, na vlasti, a ko u opoziciji.

B. Kartalović

objavljeno: 08.02.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sporenje DS Kragujevca i "Zajedno za Šumadiju"

Izvor: Glas javnosti, 08.Feb.2011

KRAGUJEVAC - Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu razmotriće do kraja ovog meseca pitanje daljeg učešća u lokalnoj vlasti s koalicijom "Zajedno za Šumadiju", čiji je lider Veroljub Stevanović, najavio je predsednik kragujevačkih demokrata Goran Ivanović...- Neistinite su, uvredljive...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.