Studenti iscrpljeni, štrajk se nastavlja

Izvor: RTS, 27.Apr.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti iscrpljeni, štrajk se nastavlja

Dve studentkinje kolabirale tokom štrajka glađu ispred Ministarstva prosvete, gde je oko 30 studenata provelo noć. Danas sastanak studenata sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Dve studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, koje sa kolegama od juče štrajkuju glađu, su kolabirale, nakon čega je studentima, kako su naveli, za večeras obećan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke, prvobitno najavljen za sutra.

Predstavnik studenata Miloš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kuvekalović je Tanjugu rekao da su dve devojke kolabirale - jedna je nastavila protest, a druga je kolima Hitne pomoći prebačena u Urgentni centar.

Oko 30 studenata beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti proveli su noć ispred Ministarstva prosvete gde su nastavili započeti štrajk glađu.

Ispred ministarstva noć je provelo tridesetak studenata, 20 štrajkuju glađu, kao i dva roditelja, rekao je ranije Kuvekalović i naveo da je sinoć oko 22 sata štrajkače posetio i predstavnik Ministarstva prosvete.

"Pred svitanje bilo je malo hladno, a studenti 24 sata ne uzimaju hranu i iscrpljeni su, rekao je Tanjugu Kuvekalović.

Studenti fakulteta Primenjenih umetnosti štrajkovaće glađu sve dok od Ministarstva prosvete ne dobiju rešenje o uplati i potvrdu Saveta fakulteta da mogu da nastave studiranje, izjavio je student prodekan Nemanja Šiljić.

Šiljić je najavio za sutra razgovor sa resornim ministrom Žarkom Obradovićem.

Prema njegovim rečima, u toku noći jednoj devojci je pozlilo i nju su zbog temperature roditelji odveli kući.

Šiljić je upozorio da tri ili četiri studenta svakog trenutka mogu da kolabiraju i pozvao Hitnu pomoć da bude u pripravnosti.

Kako je dodao, studenti će štrajkovati sve dok ne dobiju rešenje sa datumom kada će biti uplaćena sredstva iz resornog ministarstva sa pečatom jer im, kako je naveo, usmene potvrde i uverenja nisu dovoljne.

"Štrajk je radikalizovan, jer nema više vremena. Mi smo i ranije dobijali uveravanja da će problem biti rešen do 1. maja", rekao je Šiljić ukazavši da studentima Fakulteta primenjenih umetnosti počinje prijava ispita i da je krajnje vreme da nastave školovanje.

Prema njegovim rečima, studenti tog fakulteta jedini su koji imaju problem, jer, za razliku od drugih fakulteta, veliki broj studenata sa maksimalnih 60 bodova ne može da upiše godinu uz budžetsko finansiranje, a školarina iznosi 200.000 dinara.

Studenti traže školarine za 109 kolega koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni plaćanja u celosti. Takođe, traže i da 13 akademaca koji imaju 48 do 59 bodova plate samo polovinu školarine.

Problem je nastao pre dve godine kada je u dogovoru sa ministarstvom odlučeno da studenti sa 60 bodova upišu godinu kao budžetski, a oni sa 48 do 59 bodova plate deo školarine.

Na ovom fakultetu to još nije realizovano, jer je veliki broj odličnih studenata, budžetske kvote su male, a fakultet nema novca da ispoštuje dogovor.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti u štrajku kolabiraju - pregovori tek uveče

Izvor: NaDlanu.com, 27.Apr.2012

Tridesetak studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) nastavljaju štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete dok ne dobiju potvrdu da će moći da upišu godinu. Dve devojke kolabirale, razgovori s nadležnima večeras. ..Ispred Ministarstva prosvete noć je provelo tridesetak studenata, od kojih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Studenti FPU prekinuli štrajk glađu, dogovoren upis godine

Izvor: Blic, 27.Apr.2012

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti prekinuli su štrajk glađu nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i dekanom FPU Vladimirom Kostićem - Divcem, potvrdio je za "Blic onlajn" predstavnik nezadovoljnih akademaca Miloš Kuvekalović...Kuvekalović kaže da su na sastanku u Ministarstvu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.