Štrajk upozorenja u školama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja u školama

BEOGRAD -

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, nakon današnjeg štrajka upozorenja, pratiće tokom decembra isplatu jubilarnih nagrada i u skladu s tim odlučiti o daljim koracima, izjavio je večeras predsednik tog sindikata Dragan Matijević.

"Jedna od mogućnosti je i da ne završimo prvo polugodište tako što nećemo održati sednice nastavničkih veća", kazao je Matijević agenciji Beta.

On je naveo da će u međuvremenu sa predstavnicima ostalih sindikata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovarati o zajedničkom delovanju.

Matijević je napomenuo da nije jedini problem isplata jubilarnih nagrada, već treba rešiti i pitanje koeficijenata zarada, kao i doneti protokol o povećanju zarada tokom naredne 2012. godine.

U Beogradu je počela isplata jubilarnih nagrada zaposlenima u prosveti, potvrđeno je danas agenciji Beta u Gradskoj upravi.

Ministar: Jubilarne nagrade biće isplaćene

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da će jubilarne nagrade za prosvetne radnike biti isplaćene, da je u Beogradu isplata danas, a da su i druge lokalne samouprave počele da ih isplaćuju.

"Sada je samo pitanje dobre saradnje lokalnih samouprava i Ministarstva finansija, drugih razloga za čekanje isplate nema", rekao je Obradović novinarima nakon konferencije "Mreža škola bez nasilja" u Beogradu.

Za štrajk upozorenja koji je danas organizovala Unija prosvetnih radnika Srbije, on je kazao da je protest loš način za rešavanje problema, ali je dodao da razume zahteve prosvetara "jer je to obaveza koju je preuzelo Ministarstvo".

"Razumem da oni traže izvršenje obaveza koje smo preuzeli, ali ne razumem štrajk, jer svi mi u Srbiji treba da budemo svesni ekonomske situacije u kojoj se nalazimo", istakao je Obradović.

Novac za jubilarne nagrade uplaćen je u petak popodne, a narednih dana će svi prosvetni radnici u glavnom gradu dobiti novac, zaostale uplate za prethodne dve godine, i one za tekuću, 2011. godinu, naveli su u gradskoj upravi.

Unija prosvetnih radnika Srbije danas je organizovala jednodnevni štrajk upozorenja, uz potpunu obustavu rada ili skraćenje časova na 30 minuta.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević izjavio je da je danas štrajkovalo 150 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U polovini je bila potpuna obustava nastava, a u polovini su časovi skraćeni na 30 minuta.

"Prema podacima sindikata od 11 sati 150 škola stupilo je u jednodnevni štrajk. Od tog broja polovina škola nastavu je obustavila u potpunosti, dok druga polovina štrajkuje držeći nastavu 30 minuta", rekao je Matijević Tanjugu.

Prema rečima Matijevića, nastavu je u potpunosti obustavilo 34 škola u Kragujevcu, 19 u Kraljevu, 13 u Čačku, devet u Vranju, dve u Zaječaru ...

Od škola u Vojvodini, samo je u tri škole u Inđiji obustavljen rad, dok su u tri škole u Novom Kneževcu časovi skraćeni na 30 minuta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima 42.000 članova u oko 700 škola u Srbiji.

Školske uprave: Pre podne u štrajku 96 škola

Prema podacima iz školskih uprava, do 11 sati u potpunoj obustavi rada bilo je 18 škola, koje su se pridružile štrajku upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika, dok je časove na 30 minuta skratilo 78 škola, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete i nauke.

Štrajku upozorenja se prema navedenim podacima, pridružilo 96 škola, od ukupno 1.804 škola koliko ih ima u Srbiji.

Vlada Srbije najavila je ranije da će jubilarne nagrade za 2009, 2010. i ovu godinu biti isplaćene prosvetnim radnicima do kraja godine, a da će danas početi isplata u Beogradu.

Isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu očekuje oko 16.000 zaposlenih. Za 10 godina rada isplaćuje se polovina plate, za 20 godina cela plata, a za 30 godina provedenih u prosveti plata i po.

Za 10 godina rada isplaćuje se polovina proseče plate, za 20 cela, a za 30-ogodišnji staž jedna i po plata.

U nekim lokalnim upravama jubilarne nagrade su isplaćene ili je procedura u toku, a ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, smatrajući da nema razloga za štrajk, ranije je najavio da će grad Beograd od danas početi isplatu za 2009, 2010, i 2011. godinu.

Iz Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" ranije su najavili tužbe zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada i mogućnost odlaganja početka drugog polugodišta.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prosvetari upozoravaju vladu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2011

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, nakon današnjeg štrajka upozorenja, pratiće tokom decembra isplatu jubilarnih nagrada i u skladu s tim odlučiti o daljim koracima, izjavio je predsednik tog sindikata Dragan Matijević.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Prosvetari: Videćemo šta dalje

Izvor: B92, 28.Nov.2011

Beograd -- Unija sindikata prosvetara nakon današnjeg štrajka upozorenja pratiće tokom decembra isplatu jubilarnih nagrada i u skladu s tim odlučiti o daljim koracima..."Jedna od mogućnosti je i da ne završimo prvo polugodište tako što nećemo održati sednice nastavničkih veća", kaže predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.