Srbija i Rusija - sve šira slobodna trgovina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rusija - sve šira slobodna trgovina

BEOGRAD - Srbija i Rusija planiraju da prošire Sporazum o slobodnoj trgovini, kazali su danas ambasador Rusije u Srbiji i srpski ministar trgovine.

Ruski ambasador Aleksandar Kozumin kazao je da je Srbija predložila Rusiji da se proširi lista proizvoda koji su obuhvaćeni režimom slobodne trgovine i dodao da očekuje da će se eksperti dve zemlje brzo sastati i odlučiti o proširenju sporazuma.

Učesnici skupa o privednoj saradnji Srbije i Rusije nisu rekli na koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvode će sporazum biti proširen, ali je srpski ministar trgovine Predrag Bubalo kazao da bi 95 odsto proizvoda trebalo da bude obuhvaćeno režimom slobodne trgovine nakon proširenja sporazuma.

Bubalo je ocenio da je spoljnotrgovinski deficit najveći problem srpske privrede i da je "najizraženiji u saradnji sa Rusijom", zbog čega nijedna od dve zemlje ne može da bude zadovoljna.

Ogroman deficit sa Rusijom još raste

Prema podacima koji su predstavljeni na skupu u Privrednoj komori Srbije, deficit Srbije u trgovini sa Rusijom u prva četiri meseca 2008. godine iznosio je 1,16 milijardi dolara, što je 59,8 odsto više nego u istom lanjskom periodu.

Izvoz je uvećan za 92 odsto na 196,1 milion a uvoz je povećan za 63 odsto na 1,36 milijardi dolara, što znači da je ukupna spoljnotrgovinska razmena bila 1,6 milijardi dolara, a najveći udeo uvoza iz Rusije čine energenti. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena iznosila je tri milijarde dolara.

Da bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit potrebna je ruska pomoć, ali i veće investicije Rusije u Srbiju, kazao je Bubalo i dodao da je deficit smanjen u trgovini sa Slovenijom, Austrijom i Italijom kada je nivo njihovih investicija u Srbiju povećan.

Proširenje sporazuma o liberalizaciji trgovine će, prema Bubalovim rečima, više koristiti Srbiji, jer Srbija ima raznoliku izvoznu ponudu.

Otvaranje srpskne nacionalne kuće u Moskvi

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je da srpska preduzeća iz građevinskog i prehrambenog sektora imaju veliku šansu za uspeh na ruskom tržištu.

On je kazao da bi smanjenju deficita trebalo da doprinese srpska nacionalna kuća, koja treba da se otvori u Moskvi i u kojoj će se srpska privreda predstavljati ruskom tržištu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević kazao je da je to Ministarstvo uputilo ruskom ministarstvu poljoprivede zahtev za usaglašavanje i međusobno priznavanje fitosanitarnih sertifikata.

Tokom predstavljanja srpskih preduzeća trgovinskom lancu Metro u Rusiji krajem maja 2008. godine uočeno je da standardi nisu usaglašeni i da to predstavlja tesksoću za izvoz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ekonomski odnosi s Rusijom

Izvor: RTV Pink, 20.Jun.2008

Najavljeno proširivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini. . . Ambasador Srbije u Rusiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin i ministar trgovine i usluga . Predrag Bubalo najavili su danas da Srbija i Rusija planiraju da prošire Sporazum o slobodnoj trgovini. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.