Smrzavamo se, a već plaćamo skuplje grejanje

Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrzavamo se, a već plaćamo skuplje grejanje

Gradonačelnik Niša odlučio je da se ugleda na Vranje i predložio da se već sutra glasa o tome da „Gradska toplana" odmah počne da greje. Za to vreme u Beogradu i širom Srbije đaci na časovima sede u jaknama, a bolesni se smrzavaju u čekaonicama domova zdravlja. U ivanjičkoj gimnaziji su zbog zime časove skratili na pola sata. Uprkos hladnoći, većina gradskih čelnika širom Srbije „spava" i čeka da promena propisa o početku grejne sezone stigne sa republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nivoa.



Već desetak dana živa u termometru je ispod 12. podeoka. Sudeći prema prognozama, tek malo toplije biće naredne nedelje. Iako su zbog gradskih propisa o početku grejne sezone radijatori širom Srbije i dalje ledeni, cene grejanja su porasle za osam do deset odsto. Prosta računica kaže da će građani dve nedelje „smrzavanja po propisima" u proseku za „grejanje" 60 kvadrata platiti oko 1.500 dinara.

U Ivanjici skraćeni časovi

U školama u Ivanjici i Lučanima toliko je hladno da se časovi skraćuju po 15 minuta, a škole u Arilju povremeno zagrevaju učionice klima-uređajima. Zaposleni u beogradskim osnovnim i srednjim školama od kuće donose grejalice kako bi zagrejali učionice u kojima deca već danima sede u jaknama.

- Smrzli smo se skroz! Pre dva dana je bilo toliko hladno da smo hteli decu da pošaljemo kući, ali nismo to uradili, jer su u pitanju najmlađi đaci po koje dolaze roditelji, tako da ne mogu sami da idu kući - kaže Zoran Tošić, direktor OŠ „Ivo Andrić", i podseća da su deca ovog uzrasta jako podložna virusima. Mnogi učenici OŠ „Jelena Ćetković" već su se porazboljevali, dok ostali imaju kijavicu kao i mnogi nastavnici. Direktor ove škole Svetlana Gmitrović kaže da je najteže na časovima fizičkog, jer đaci ne mogu da rade u jaknama. Ona predviđa da će do 15. oktobra svi biti bolesni.

Sekretar za obrazovanje u Beogradu Vladimir Todić upoznat je sa problemima koje škole ovih dana imaju, ali pravda se da rešenje nije u njegovim rukama. On smatra da Skupština grada Beograda treba da promeni odluku o početku grejne sezone.

Sa hladnoćom se ovih dana bore i u domovima zdravlja.

- Hladno je svuda, a najgore je u ordinacijama u kojima se ljudi skidaju zbog pregleda. Da bismo koliko-toliko ugrejali prostorije, prinuđeni smo da koristimo grejalice, pa će nam zbog toga računi za struju biti ogromni - kaže Milka Stanojević, direktor DZ „Milivoje Stojković" u Grockoj.

Nakon izuzetno niskih temperatura za ovo doba godine, gradonačelnik Niša Miloš Simonović odlučio je da pokrene inicijativu o promeni datuma početka grejne sezone.

- Pre dva dana pokrenuo sam to pitanje na kolegijumu Gradskog veća. Pravila treba promeniti kako bi u slučaju naglog pada temperature

JKP „Gradska toplana" moglo da počne sa radom i u septembru - kaže Simonović.

Prema njegovim rečima, inicijativa će biti zvanično usvojena na sutrašnjoj sednici Gradskog veća, a nakon toga će biti prosleđena Skupštini grada na razmatranje i usvajanje.

Iako su toplane u Novom Sadu spremne za grejanje, ni tamo se ovih dana nisu grejali zbog važeće gradske odluke o početku sezone. Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada, planira da u razgovoru koji će uskoro imati sa Draganom Đilasom, gradonačelnikom Beograda, predloži pokretanje inicijative za promenu odluke o grejanju.

- Podržaću svaku inicijativu koja je u skladu sa životnim potrebama građana i smatram da je potrebno, ne samo pomeriti početak sezone nego možda ostaviti potpuno fleksibilan prostor za početak grejanja - kaže Pavličić.

U poslednja dva dana veća potrošnja struje za oko 20 odsto

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je prosečna dnevna potrošnja električne energije u Srbiji u poslednja dva dana bila oko 109 miliona kilovat sati. Kako je agenciji Beta rečeno u toj kompaniji, to je za oko 15 miliona kilovat sati ili za skoro 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U EPS-u su kazali da očekuju da će današnja potrošnja struje biti manja za oko četiri miliona kilovat sati zbog toplijeg vremena.

Svi čekaju odluku Beograda

Više od tri hiljade domaćinstava u Leskovcu tople radijatore čekaće do 1. oktobra, jer je tako predviđeno odlukom lokalne vlasti. Iako se Leskovčani nadaju da bi ova odluka mogla da se promeni, gradonačelnik Goran Cvetanović kaže da je za to neophodna saglasnost na nivou cele Srbije.

- Nemam ništa protiv takve inicijative, ali se postavlja pitanje šta ako, na primer, 15. septembra imamo vrelo leto, kao što to često biva. Smatram da temperatura ne može da definiše zakon, već da bi trebalo da se pridržavamo onog pravila da toplane počnu sa radom ako tri dana zaredom temperatura bude ispod 15 stepeni - ističe Cvetanović.

Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, kaže da će vlasti i u ovom gradu podržati inicijativu o pomeranju početka grejne sezone sa 15. oktobra na 1. septembar. Na to su spremni i u Boru.

- S obzirom na to da Borani grejanje plaćaju tokom cele godine, potpuno je logično da im radijatori budu topli uvek kada to diktiraju vremenski uslovi. Osim što bi grejanje počelo u septembru kada je niska temperatura, isto bi važilo i za proleće ako je napolju hladno - smatra Srđan Marjanović, predsednik opštine Bor.

Inače, uoči ovogodišnje grejne sezone u Boru namnožili su se ogromni problemi. Kasno je raspisan tender za nabavku uglja, kotlovi nisu na vreme remontovani zbog nedostatka novca, a račun je u blokadi za više miliona.

Vranje: Ložim i nikog ne čekam

U Vranju, kako je „Blic" već pisao, radijatori su zagrejani još proteklog vikenda. Goran Petrović, direktor javnog preduzeća „Novi dom", objašnjava da se njegovo preduzeće samo finansira i da nema potrebe da čeka bilo čiju odluku.

- Odlučio sam se na ovaj korak zbog izuzetno niskih temperatura u ovo doba godine. Spremni smo dočekali sezonu jer je blagovremeno obavljen remont uređaja i postrojenja. Čak su nabavljena i dva nova kotla - kaže Goran Petrović, direktor „Novog doma".

Đilas ima preča posla od grejanja

Gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa novinari „Blica" dva dana su pokušavavali da dobiju i zatraže odgovor na pitanje zašto je u Beogradu pravilnik o grejanju važniji od dnevnih potreba stanovništva. U njegovom kabinetu sagovornik nam je bio Ivan Nikolić, portparol gradonačelnika, i ljubazno nam je objasnio „da je gradonačelnik previše zauzet i da on nije uspeo da razgovara sa njim o ovom pitanju".
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blic: Vranje i Niš od danas topliji

Izvor: B92, 24.Sep.2008, 03:37

Seul -- Svih 17 članova posade južnokorejskog teretnog broda koji je prevozio staklo se vode kao nestali pošto se brod prevrnuo u vodama u blizini obala Makaoa... Kineski spasilački brod pronašao je trgovački brod "Zeus-ho", nosivosti 4.000 tona, na oko 60 kilometara jugozapadno od Makaoa, izjavio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.