Skupljim lekovima oštetili budžet?

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupljim lekovima oštetili budžet?

Beograd -- Republički fond za zdravstveno osiguranje pokrenuo je postupak protiv 20 lekara za koje tvrdi da su prepisivanjem skupljih lekova oštetili budžet.

Republički fond za zdravstveno osiguranje prvi put je pokrenuo postupak protiv lekara, i to ne zbog nesavesnog lečenja, nego zbog činjenice da su prepisivanjem skupljih lekova oštetili budžet.

I dok lekari navode da lekove propisuju po potrebi pacijenata, pacijenti i javnost stiču utisak da Republički fond rigidnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravilnikom nameće izbor jeftinijieg leka.

Odlazak kod lekara nikom nije prijatan, pa većina građana gleda da svoj zdravstveni problem leči na najbrži način.

Kada je potrebno doneti odluku da li za lečenje koristiti skuplji ili jeftiniji lek, građani kažu da im je od cene važnije mišljenje lekara:

“Kada je čovek bolestan sve pare ovog sveta će dati da bi mu bilo bolje, tako da je apsolutno nebitno da li je lek skuplji ako pomaže. Po mom ličnom mišljenju, pošto sam imala zdravstvenih problema, naći ću pare, samo da mi taj lek pomogne.”

“Kad pogledate kakva je situacija kod nas, čovek je u nedoumici, da li je to, ali uglavnom držim se lekara.”

“Ja verujem jer ako mi kaže da je lek skuplji, onda mi to kaže i da li mogu da ga kupim.”

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje navode da oni obavljaju redovne kontrole i da lekari moraju da plate ako su prekoračili propisanu normu i propisali skuplje lekove.

Predstavnica RFZO Verica Lazić kaže i da su pravilnik o lekovima formirali lekari iz struke, da ne zakidaju na pacijentiima i ne teraju lekare da propisuju jeftinije lekove.

“Međutim u medicinskoj dokumentaciji u kartonu pacijenata postoji sasvim druga dijagnoza, na koju ne ide navedeni lek, u kome nije navedeno kada se pacijent javio, nemamo anamnestičke podatke da je pacijent bolovao od te bolesti koja je na tom receptu, i zato su nadzornici osiguranja predložili naknadu štete”, objašnjava Lazićeva.

Lekari koji se terete da su oštetiili budžet ne žele pred kamere dok se ne utvrde činjenice. Ne žele da plate iznose koje su prekoračili jer kažu da nisu prekršili pravila.

Zdravlje pacijenata se, kako navode, ne može ukalupiti u propise i pravilnike jer ponekada okolnosti diktiraju drugačije od onog što je propisano.

“Lekari dolaze u sitauciju da se dovijaju da napišu dijagnozu koja ide sa određenim lekom da bi pacijent dobio taj lek”, kaže Dragan Cvetić iz Sindikat lekara i farmaceuta.

“Dođe pacijent iz bolnice, lekar sa sekundarnog niovoa propisan, ne mogu jer se ne uklapa u pravilnik, da bih to izbegao napisaću šifru da bi to dobio. U istoriji nije ta šifra, dođe nadzornik i kaže da sam ja učinio štetu. Ja nisam učinio materijalnu štetu, ja jesam prekršio pravilnik”, navodi on.

Za sada je samo jedna lekarka dobila sudski poziv, a to očekuje još 19 njenih kolega. Ovaj slučaj pred sudom će se naći krajem marta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Može li zdravlje da se ukalupi u propise?

Izvor: B92, 12.Feb.2014

Republički fond za zdravstveno osiguranje prvi put je pokrenuo postupak protiv lekara, i to ne zbog nesavesnog lečenja, nego zbog činjenice da su prepisivanjem skupljih lekova oštetili budžet...I dok lekari navode da lekove propisuju po potrebi pacijenata, pacijenti i javnost stiču utisak da Republički...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.