Može li zdravlje da se ukalupi u propise?

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li zdravlje da se ukalupi u propise?

Republički fond za zdravstveno osiguranje prvi put je pokrenuo postupak protiv lekara, i to ne zbog nesavesnog lečenja, nego zbog činjenice da su prepisivanjem skupljih lekova oštetili budžet.

I dok lekari navode da lekove propisuju po potrebi pacijenata, pacijenti i javnost stiču utisak da Republički fond rigidnim pravilnikom nameće izbor jeftinijieg leka.

Odlazak kod lekara nikom nije prijatan pa većina građana gleda da svoj zdravstveni problem leči na najbrži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način. Kada je potrebno doneti odluku da li za lečenje koristiti skuplji ili jeftiniji lek, građani kažu da im je od cene važnije mišljenje lekara.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje navode da oni obavljaju redovne kontrole i da lekari moraju da plate ako su prekoračili propisanu normu i propisivali skuplje lekove.

Predstavnica RFZO Verica Lazić kaže i da su pravilnik o lekovima formirali lekari iz struke, da ne zakidaju na pacijentiima i ne teraju lekare da propisuju jeftinije lekove.

"U medicinskoj dokumentaciji u kartonu pacijenata postoji sasvim druga dijagnoza, na koju ne ide taj navedeni lek u kome nije navedeno kada se pacijent javio, nemamo anamnesticke podatke da je pacijent bolovao od bolesti koja je na lekarskom receptu i zato su nadzornici osiguranja predložili naknadu štete."

Lekari koji se terete da su oštetiili budžet ne žele pred kamere dok se ne utvrde činjenice. Ne žele da plate iznose koje su prekoračili jer kažu da nisu prekršili pravila. Zdravlje pacijenata se, kako navode, ne može ukalupiti u propise i pravilnike jer ponekad okolnosti diktiraju drugačije od onog što je propisano.

Dragan Cvetić - Sindikat lekara i farmaceuta objašnjava kako izgleda situacija u praksi: "Lekari dolaze u sitauciju da se dovijaju, da napišu dijagnozu koja ide sa određenim lekom da bi pacijent dobio taj lek. Dođe pacijent iz bolnice, lekar sa sekundarnog i tercijarnog nivoa je propisao terapiju i ja kao lekar moram to da produžim ali ne mogu jer se ne uklapa u pravilnik. Ne mogu da objasnim pacijentu a da bih to izbegao napisaću šifru sa kojom će on to dobiti. U istoriji nije ta šifra, dođe nkontrola i kaze da sam ja učinio štetu."

Za sada je samo jedna lekarka dobila sudski poziv, a to očekuje još 19 njenih kolega.Ovaj slučaj pred sudom će se naći krajem marta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.