Salem - nešto više od grada veštica

Izvor: Blic, 26.Jun.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salem - nešto više od grada veštica

Salem - čak i samo ime grada asocira na veštice. Veštice koje su obešene na zloglasnim suđenjima 1692. godine, veštičije kuće i klike, Muzej veštica i Muzej veštičijih pećina.

Ceo grad od 41.000 duša toliko se identifikovao sa svojom veštičijom istorijom da logoi sa vešticama koje lete krase policijska kola i uniforme vatrogasaca. Maskota salemske srednje škole je - , gle čuda, veštica.

Moderna veštičija zajednica bavi se veštičarenjem a čak imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sektor za odnose sa javnošću - Biro za edukaciju veštica.

Turisti u gomilama posećuju grad u vreme proslave Noći veštica koja traje ceo oktobar.

Veštac Kristijan Dej u slabo osvetljenoj sobi naplaćuje posetiocima 65 dolara za polusatnu seansu gledanja u kristalnu kuglu. U obližnjem tržnom centru, vampir obučen u crno, sa belim licem i lažnom krvlju oko usana stoji pored mrtvačkog sanduka i plaši posetioce.

Ovo su tipični momenti iz turističke ponude ove luke u Masačusetsu. Ali salemski oci žele da ponude posetiocima i nešto više od ''veštičarenja" i nadaju se da će muzeji, lepi sutoni, istorijska arhitektura i bogata pomorska istorija ohrabriti posetioce da provedu više vremena u njihovom gradu.

Procenjuje se da turisti koji dođu na jedan dan u Salemu potroše 90 dolara, a oni koji prespavaju 210 dolara. S obzirom da se od turizma godišnje u Salemu zaradi 99 miliona dolara i da on predstavlja glavnu industriju grada, zvaničnici svim silama pokušavaju da povećaju zaradu.

Kako prenosi Rojters, ovo nije prvi put da Salem pokušava da promeni svoj imidž. Pre nekoliko godina gradski zvaničnici nisu mogli da se dogovore da li da naglasak stave na veštičarenje ili na pomorsku istoriju grada pa je ceo poduhvat neslavno propao.

Salem je jedna od najznačajnijih luka na američkom tlu. Grad je 1626. godine osnovala grupa ribara, a ime je dobio po hebrejskoj reči za mir ''šalom".

Tokom revolucije u Americi, Salem je postao centar zvaničnog oblika piraterije gde su kapetani privatnih brodova zaplenjivali britanska trgovačka plovila i konfiskovali tovar. To je dovelo do porasta broja bogatih mornara koji su gradili lepe kuće u ulicama Kestena, Feredalnoj i Glavnoj.

Salem je vremenom postao najprometnija luka sa brodovima koji su odlazili na egzotične lokacije i vraćali se sa začinima, umetničkim predmetima i suvenirima koji su sada smešteni u Muzeju Pibodi.

''Jedan od problema ovde je što je veštičija industrija uglavnom sezonski posao", rekao je portparol muzeja Pibodi, Džej Fini.

''U stvari, Salem proslavlja Noć veštica gotovo ceo mesec i tada 100.000 ljudi dodje. Ali šta se dešava ostatak godine? Potrebno je restoranima, muzejima i drugom ponudom ljudima pokazati da je Salem mnogo više od veštica", dodao je on.

Kako bi proširili ponudu, zvaničnici su investirali 200 miliona dolara u renoviranje Pibodi muzeja, što je dovelo do toga da ovaj muzej godišnje poseti između 200.000 i 300.000 ljudi, što je opet dovelo do otvaranja novih restorana, radnji, hotelčića u centru Salema.

Posetioci i dalje dolaze u Salem da bi kupovali u radnjama za veštice, istraživali mračnu stranu ljudske prirode ali se mnogi iznenade kada shvate da ova luka može da ponudi i bogatu istoriju koja nema veze sa ozloglašenim lovom na veštice iz 17. veka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Salem: više od grada veštica

Izvor: B92, 26.Jun.2011

Salem - čak i samo ime grada asocira na veštice. Veštice koje su obešene na zloglasnim suđenjima 1692. godine, veštičije kuće i klike, Muzej veštica i Muzej veštičijih pećina.

Nastavak na B92...

Šta još ima u Salemu, osim veštica

Izvor: Mondo, 27.Jun.2011, 11:19

Da li i vas Salem asocira na veštice? Veštice koje su obešene na zloglasnim suđenjima 1692. godine, veštičije kuće i klike, Muzej veštica i Muzej veštičijih pećina.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.