Rusija obeležava godišnjicu leta Gagarina

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2016, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija obeležava godišnjicu leta Gagarina

Ruska svemirska agencija "Roskosmos", u čast 55. godišnjice slanja prvog čoveka u svemir, proglasila je 2016. godinom Jurija Gagarina.

Sovjetski astronaut Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovek koji je otputovao u kosmos u svemirskoj letelici "Vostok 1". Time je era kosmonautike otvorena.

Povodom jubileja, širom Rusije bicće organizovane brojne manifestacije, izložbe o osvajanju svemira i festivali, preneo je Sputnjik.

"Roskosmos" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je saopštio da namerava da pomogne vlastima Saratovske oblasti da izgrade memorijalni kompleks na mestu gde se Gagarin prvi put prizemljio.

"To je veoma važna inicijativa, to je sećanje na veliki događaj, koji se dogodio pre 55 godina na Saratovskoj zemlji", rekao je šef "Roskosmos" Igor Komarov.

Sam Gagarin je smatrao simboličnim sletanje blizu Saratova, gde je pohađao tehničku školu i gde je u lokalnom aero-klubu naučio da leti na avionu "Jak-18“.

"Moj povratak iz svemira dogodio se baš na tim mestima na kojima sam prvi put u životu leteo avionom", pričao je Gagarin.

Sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin u svemirskoj kapsuli "Vostok 1" poleteo je sa kosmodroma u Bajkonuru. Gagarin je obleteo jedan krug oko zemlje za sat i 48 minuta. Kretao se brzinom od 27.500 kilometara na sat i dosegao je visinu od 327 kilometara.

Prilikom sletanja, Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se prizemljio.

Kada je poleteo u svemir imao je čin majora, a kada je sleteo na zemlju bio je pukovnik. Zbog podviga, 27-godišnji Gagarin je odlikovan i ordenom Sovjetskog Saveza.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija obeležava godišnjicu leta Gagarina

Izvor: Studio B, 26.Mar.2016

Ruska svemirska agencija "Roskosmos", u čast 55. godišnjice slanja prvog čoveka u svemir, proglasila je 2016. godinom Jurija Gagarina...Sovjetski astronaut Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovek koji je otputovao u kosmos u svemirskoj letelici "Vostok 1". Time je era kosmonautike...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.