Rumunija dobila novu vladu

Izvor: RTS, 23.Dec.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija dobila novu vladu

Sa 276 glasova za rumunski parlament izglasao novu vladu Emila Boka. Premijersko i potpredsedničko mesto, ko i 15 resora pripali Demokratskoj liberalnoj partiji, Demokratskom savezu Mađara i petorici nezavisnih kandidata.

Parlament Rumunije izglasao je novu vladu premijera Emila Boka. Za novi kabinet glasalo je 276 poslanika i senatora, a protiv 135.

Da bi kabinet bio potvrđen, bilo je potrebno 236 glasova. Vlada je uoči glasanja računala na 240 glasova, poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladajuće Demokratska liberalne partije (PDL), Demokratskog saveza Mađara (UDMR) i grupe nezavisnih i poslanika nacionalnih manjina.

Opozicione Socijaldemokratska partija (PSD) i Nacionalna liberalna partija (PNL) su najavile da neće glasati, ali se ispostavilo da je Vlada i od opozicije dobila 37 glasova.

Prethodnoj vladi Emila Boka Parlament je 13. oktobra izglasao nepoverenje i ona je do sada obavljala dužnost kao prelazna.

Novu vladu čine premijer, jedan potpredsednik Vlade i 15 ministara. Sedam resora je pripalo Demokratskoj liberalnoj partiji (PDL), troje ministara i vicepremijer su iz Demokratskog saveza Mađara, a petoro ministara su nezavisni kandidati.

Program predsednika Trajana Baseskua

Premijer Emil Bok je predstavio program Vlade, koji se "zasniva na programu predsednika Trajana Baseskua", ali ne isključuje ni elemente programa Baseskuovih takmaca na predsedničkim izborima, Mirčea Džoane i Krina Antoneskua.

Kao glavne ciljeve, Bok je naveo modernizaciju države, izmene Ustava kakve je najavio Trajan Basesku, smanjenje birokratije, poštovanje i "bolji odnos" države prema građanima.

Premijer u 2010. godini očekuje ekonomski rast od 1,3 odsto, budžetski deficit od 5,9 odsto i ulaganje 20 odsto bruto-društvenog proizvoda u infrastrukturu.

Analitičari ocenjuju da je prethodna vlada Emila Boka je slabo primenjivala antikrizne mere i stalno se zaduživala kod domaćih kreditora, tako da Rumunija duguje više od 15 milijardi evra, uz kamatu veću nego kod zajmova MMF-a.

Novi ministar finansija Sebastijan Vladesku je rekao da će Vlada morati da zamrzne plate i penzije na tri godine, da će biti nužna vrlo restriktivna budžetska politika i da bi broj zaposlenih koji će biti otpušteni, mogao da dostigne i 100.000.

Lider Socijaldemokratske partije Mirčea Džoana je ocenio da je vlada Emila Boka "pogrešno i loše rešenje" kojim se ignoriše volja građana, od kojih dve trećine smatra da država nije na dobrom putu.

Lider Nacionalne liberalne partije Krin Antonesku smatra da Rumunija više nije parlamentarna već predsednička republika, jer se u Vladi nalaze oni koje želi predsednik, dok pravosuđe postupa po njegovoj želji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlament Rumunije potvrdio novu vladu Emila Boka

Izvor: NaDlanu.com, 23.Dec.2009

BUKUREŠT, 23. decembra 2009. (Beta) - Parlament Rumunije je danas izglasao novu vladu premijera Emila Boka. Za novi kabinet je bilo 276 poslanika i senatora, a protiv 135. Da bi kabinet bio potvrđen, bilo je potrebno 236 glasova, a Vlada je uoči glasanja računala na 240 glasova, i to poslanika...

Nastavak na NaDlanu.com...

Rumunski parlament odobrio novu vladu

Izvor: Southeast European Times, 23.Dec.2009

23/12/2009..BUKUREŠT, Rumunija -- Parlament je u sredu (23. decembra) odobrio novu vladu mandatara Emila Boka sa 276 glasa za i 135 protiv. Nadležni odbori u parlamentu odobrili su nominaciju svih ministara u novom kabinetu u utorak, otvorivši tako vrata za glasanje o poverenju koje je usledilo u...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.