Razmena optužbi zbog sukoba

Izvor: RTS, 22.Jan.2011, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena optužbi zbog sukoba

Posle žestokih okršaja albanske policije sa demonstrantima u kojima su stradale tri osobe, noć u Tirani protekla mirno. Premijer Salji Beriša optužio lidera Socijalističke partije Edija Ramu da je glavni pokretač sukoba, s ciljem da osvoji vlast nasiljem. Rama poručuje da neće odustati od zahteva.

U Tirani je noćas bilo mirno, posle žestokih okršaja albanske policije sa demonstrantima koji traže ostavku vlade zbog korupcije i raspisivanje prevremenih izbora. Poginule >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su tri, a povređeno je više od 50 osoba.

Neredi su se smirili kada su predsednik Bamir Topi i lider socijalista Edi Rama pozvali na mir. Premijer Salji Beriša optužio je lidera Socijalističke partije Edija Ramu da je glavni pokretač sukoba, s ciljem da osvoji vlast kroz nasilje, uključujući plaćene kriminalce i krijumčare.

Beriša je na konferenciji za novinare rekao da će "Rama snositi punu odgovornost za incident".

"Njihov scenario bio je da uspostave kontrolu nad kabinetom premijera, parlamentom i ministrima", rekao je albanski premijer i dodao da takvi planovi "neće biti prihvaćeni, već kažnjavani".

Beriša je ponovio da prevremenih izbora neće biti, a da će opšti izbori biti održani 2013. godine, prenela je albanska agencija ATA.

Rama je, s druge strane, optužio policiju zbog pucanja na demonstrante, koji su, kako je rekao, "protestovali s kartama u rukama" i dodao da opozicija neće odustati od svojih zahteva.

Rama je novinarima rekao da poslanici Socijalističke partije čine sve što mogu da umire demonstrante, koje je nazvao "nedužnim građanima".

Imami: Demonstracije potpuno propale

Lider albanske Socijalističke partije smatra da je Vlada te zemlje kriva za sadašnju situaciju i da je zbog toga treba rekonstruisati.

Ministar odbrane Arben Imami je ocenio da su demonstracije u Tirani "potpuno propale", jer su se pretvorile u nasilje i ocenio je da je ono što se dogodilo ozbiljan politički zločin, čije će se posledice osećati godinama.

U televizijskom intervjuu, Imami je rekao da su zvaničnici državne policije tokom demonstracija pokazali "profesionalizan i humanizam, braneći ustavni poredak i institucije".

Predsednica albanskog Parlamenta Jozefina Topali izjavila je da je Albanija "demokratska zemlja u kojoj se vlast ne može osvajati nasiljem".

Evropski zvaničnici, SAD i OEBS žale zbog gubitka ljudskih života tokom demonstracija u Tirani i pozivaju sve političke snage i građane da se uzdrže od nasilja. Ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić izjavio je da građani Srbije nisu ugroženi u sukobima.

U Tirani je juče došlo do sukoba policije i građana na demonstracijama koje je organizovala vodeća opoziciona Socijalistička partija, koja traži ostavku premijera Beriše i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beriša: Niko nasiljem neće doći na vlast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2011

TIRANA -..Premijer Albanije Salji Beriša je, posle jučerašnjih sukoba policije i građana u kojima su tri osobe izgubile život, a više desetina ranjeno, izjavio da u njegovoj zemlji niko ne može nasiljem doći do vlasti i da neće biti ustanka kao u Tunisu..."Niko ne može preuzeti vlast nasilnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Beriša: Neće biti Tunisa u Albaniji

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2011, 07:06

TIRANA - Premijer Albanije Salji Beriša, posle sukoba policije i građana u petak u kojima su tri sobe izgubile život, a više desetina povređeno, izjavio je da u njegovoj zemlji niko ne može nasiljem doći do vlasti i da neće biti ustanka kao u Tunisu..."Niko ne može preuzeti vlast nasilnim sredstvima...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.