Prohodni putevi na severu Kosova

Izvor: RTS, 08.Sep.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prohodni putevi na severu Kosova

Srbi, posle sat vremena, odblokirali puteve na severu Kosova, pošto je Euleks završio operaciju u Zubinom Potoku, u okviru istrage zbog ubistva pripadnika kosovske policije. Radnici srpskog pravosuđa protestovali ispred zgrade suda u severnom delu Kosovske Mitrovice.

17.49 - EU intenzivno radi sa svim zainteresovanim stranama kako bi se uspostavila normalna carinska kontrola na spornim prelazima na severu KiM, poručeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je iz Brisela.

14.33 - Odbornici opštine Zvečan zatražili su od UNMIK-a da se vrati punom mandatu, i da se "plavi šlemovi" razmeste na liniju razdvajanja između Srba i Albanaca na reci Ibar.

12.41 - Oko 12 sati odblokirani svi putevi na severu Kosova, pošto je Euleks policija završila operaciju na području Zubinog Potoka i vratila se u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice.

11.15 - Srbi na severu Kosova blokirali sve puteve na severu Kosova zbog istrage Euleksa.

07.47 - Srbi odblokirali put Kosovska Mitrovica – Zvečan.

Na severu Kosova nešto oko 12 sati odblokirani su svi putevi na severu Kosova, pošto je Euleks policija završila operaciju koju je danas imala na području Zubinog Potoka i u koloni od pedesetak vozila vratila se u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice.

Policija Euleksa, uz podršku Kfora, nastavila je jutros sprovođenje istrage mesta gde je ubijen pripadnik specijalne jedinice kosovske policije kod Zubinog Potoka krajem jula.

Akciju je potvrdila portparolka Euleksa Irina Gudeljević, rekavši da je u toku pretres na putu između Zubinog Potoka i sela Zupče u mitrovačkom regionu.

"Put na relaciji Zubin Potok i Zupče će biti privremeno zatvoren dok traje operacija", navela je Gudeljevićeva.

Po odlasku Euleksa i lokalni Srbi su uklonili blokade koje su držali oko sat vremena na svim putevima na severu pokrajine.

Blokade su postavljene neposredno pošto je Euleks policija vozilima blokirala magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće, u mestu Zupče, u okviru dalje istrage ubistva pripadnika specijalne jedinice kosovske policije kod Zubinog Potoka krajem jula.

Srbi su rano jutros odblokirali put Kosovska Mitrovica – Zvečan, a oko deset sati uklonjen je i deo barikada u mestu Rudare, čime je normalizovan saobraćaj na tom putu koji je od sinoć bio u prekidu.

Srbi su u sredu pre ponoći kamionom i traktorom preprečili put Kosovska Mitrovica – Zvečan. Oni su naveli da su prepreke postavili samoinicijativno, uplašeni zbog razvoja situacije.

Radnici srpskog pravosuđa održali su jutros miran protest ispred zgrade Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, zbog najava da će ti sudovi početi da rade pod okriljem kosovskih institucija.

Zaposleni u pravosuđu upozorili su da je Euleks izašao iz okvira statusa neutralnosti i uveo u upotrebu krivično zakonodavstvo takozvane kosovske republike i kosovske pečate.

Protest zbog primene kosovskih zakona

Viši javni tužilac Milan Bigović rekao je na jutrošnjem okupljanju da je Euleks dva meseca unazad počeo da primenjuje kosovske zakone, koje je donela kosovska skupština, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti te pokrajine.

Bigović je podsetio da je sa srpskom zajednicom i Beogradom 2008. godine postignut dogovor da se primenjuju privremeni zakoni UNMNIK-a, a ne kosovski.

Milan Bigović je naveo da se radnici pravosuđa, među kojima su sudije, tužioci i administracija, mirnim protestnim okupljanjem bore za legitimna prava i istovremeno za ostanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Ako se desi da ovde zažive kosovske institucije, onda će Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok biti u situaciji da budu etnički očišćeni, kao što su to danas Peć, Priština, Gnjilane i drugi gradovi na Kosovu", upozorio je Bigović.

Protestovali su i zdravstveni radnici sve četiri opštine sa severa Kosova.

Kfor i ovoga jutra kontroliše dva administrativna prelaza na severu Kosova - Brnjak i Jarinje.

Euleks sa kosovskim institucijama radi na ponovnom uspostavljanju carinske kontrole na punktovima na severu Kosova i Metohije, izjavila je Tanjugu portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da će država Srbija, kao i njeni građani, učiniti sve da onemoguće jednostranu akciju raspoređivanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje, koje je Priština najavila za 16. septembar.

Stefanović je u izjavi Tanjugu istakao da je akcija koju je najavio kosovski premijer Hašim Tači potpuno neprihvatljiva i dodao da će Srbija učiniti sve da dobije podršku međunarodne zajednice u suprotstavljanju takvom potezu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi odblokirali sve puteve na severu Kosova

Izvor: Mondo, 08.Sep.2011

Srbi su oko 12 sati odblokirali sve puteve na severu Kosova pošto je Euleks policija završila operaciju koju je danas imala na području Zubinog Potoka.

Nastavak na Mondo...

Protesti u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: NaDlanu.com, 08.Sep.2011

KOSOVSKA MITROVICA, 8. septembra 2011. (Beta) - Radnici srpskog pravosudja u severnom delu Kosovske Mitrovice i oko hiljadu zdravstvenih radnika iz sve četiri srpske opštine na severu Kosova protestovali su u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici... KOSOVSKA MITROVICA, 8. septembra 2011. (Beta) - Radnici...

Nastavak na NaDlanu.com...

Prohodni putevi na sjeveru Kosova

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Sep.2011

Srbi su poslije sat vremena, odblokirali puteve na sjeveru Kosova, pošto je Euleks završio operaciju u Zubinom Potoku, u okviru istrage zbog ubistva kosovskog specijalca. Radnici srpskog pravosuđa protestovali su ispred zgrade suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Deblokirani putevi na Kosmetu

Izvor: RTS, 08.Sep.2011

Srbi, posle sat vremena, odblokirali puteve na severu Kosova, pošto je Euleks završio operaciju u Zubinom Potoku, u okviru istrage zbog ubistva pripadnika kosovske policije. Radnici srpskog pravosuđa protestovali ispred zgrade suda u severnom delu Kosovske Mitrovice. ..17.49 - EU intenzivno radi sa...

Nastavak na RTS...

Samo Euleks na prelazima Jarinje i Brnjak

Izvor: Blic, 09.Sep.2011, 01:10

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema Kosovu do kraja nedelje trebalo bi da budu raspoređeni policajci i carinici Euleksa, međutim, njihova uloga će biti monitoring, ali ne i naplaćivanje carine, saznaje „Blic“ od međunarodnog izvora u Prištini...Kako dodaje naš izvor, sa ovakvim...

Nastavak na Blic...

Srbi nastavljaju s mirnim protestima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2011

KOSOVSKA MITROVICA -..Radnici srpskog pravosuđa održali su i danas jednočasovni miran protest u Kosovskoj Mitrovici sa ciljem da očuvaju statusnu neutralnost suda u ovom gradu...Oni su pozvali predstavnike Euleksa da kažu zašto su počeli sa primenom zakona tzv. Republike Kosovo i kosovskih pečata...Kasnije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Radnici pravosudja ponovo štrajkuju

Izvor: NaDlanu.com, 09.Sep.2011

KOSOVSKA MITROVICA, 9. septembra 2011. (Beta) - Radnici zaposleni u pravosudnim institucijama koje rade u sistemu Srbije i u petak su, drugi dan zaredom, protestovali ispred zgrade Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog najave dolaska albanskih sudija i tužilaca u taj sud... KOSOVSKA...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.