Pravi “Armagedon”: Danci na asteroide šalju letelicu s nuklearnim bombama

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi “Armagedon”: Danci na asteroide šalju letelicu s nuklearnim bombama

Naučnici će ove godine pokušati da prikupe sredstva za razvoj nuklearnog sistema za uništavanje asteroida. "Vozilo hipervelike brzine udara na asteroide" (Hyper Velocity Asteroid Impact Vehicle, HAIV) stizaće do asteroida koji se kreće prema Zemlji za oko 100 dana i uništiti ga pre nego što pogodi našu planetu.

Koncept su napravili članovi Projekta za hitnu odbranu od asteroida (EADP), sa sedištem u Danskoj koji se bave pronalaženjem načina za zaštitu Zemlje od razaranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u slučaju da zakažu sve ostale metode.

U zavisnosti od veličine asteroida, za njegovo uništavanje biće potrebno između 500 miliona i 1,5 milijardi dolara. Čim asteroid bude lociran, HAIV će biti lansiran pomoću rakete, a u obzir, između ostalih, dolaze rakete Delta IV i Atlas V.

HAIV bi nakon toga zauzeo poziciju kako bi preprečio putanju kretanja asteroida i udario u njega.

Sistem se sastoji od dve svemirske letelice - jedne koja “vodi” i jedne koja “sledi”.

Nakon lansiranja, prva će se odvojiti i udariti u asteroid, formirajući krater na njegovoj površini. Zatim na scenu stupa druga, koja nosi nuklearnu bojevu glavu, ulazi u krater i eksplodira, izazivajući raspadanje asteroida.

Delovi asteroida će ili biti skrenuti od Zemlje ili će biti premali da izazovu značajniju štetu.

Delotvornost sistema omogućava praćenje objekata blizu Zemlje (near-Earth objects, NEO) kako bi se unapred procenila opasnost od udara u Zemlju. Kada se potencijalno opasan objekt identifikuje, svemirska letelica se lansira.

“Događaji poput onog u Čeljabinsku 2013, mogli su da budu sprečeni da su razvijene adekvatne misije za otkrivanje i skretanje”, navodi tim projekta na svom sajtu.

Ipak, lansiranje nuklearne naprave u svemir neće biti tako jednostavan poduhvat, imajući u vidu zakonske prepreke.

Učesnici projekta, međutim, tvrde da će nuklearni sistemi kao što je HAIV pogađati asteroid toliko daleko u svemiru da “nikakav nuklearni materijal, radijacija ili udarni talas neće stići do Zemlje”.

“Bez obzira na zakonske komplikacije, ipak verujemo da ćemo u slučaju da veliki asteroid krene prema gradovima poput Njujorka, Moskve ili Pekinga, dobiti globalnu podršku za reagovanje, ukoliko to znači da bismo spasli živote miliona!”, kažu oni.

Tim će u narednih godinu dana pokušati da prikupi iznos od jednog do deset miliona dolara kampanjom za masovno finansiranje donacijama na sajtovima kao što je Kickstarter. Cilj im je da do 2018. naprave verziju HAIV koja može da uništi asteroid prečnika 50 metara, a do kraja decenije sistem koji uništava asteroide prečnika do 300 metara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.