Izvor: Glas javnosti, 23.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje borba za suđenja bez straha

BEOGRAD - Peto opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Gorana Čorića, Miloša Zimonje, Ivana Rakovića, Predraga Panića i Jasmina Došena, osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom izricanja presude navijaču Crvene zvezde Urošu Mišiću. Prema rečima Tome Zorića, portparola Republičkog javnog tužilaštva, tužilaštvo ovim želi da javnosti pošalje jasnu poruku da akti nasilja i napada na nosioce pravosudnih funkcija neće više biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tolerisani. Postupanje MUP i Republičkog javnog tužilaštva u ovom slučaju podržalo je i Ministarstvo pravde.

- Vređanje sudija i nedolično ponašanje u sudnici dešavali su se i ranije, međutim, ovo je prvi put da će pojedinci za takvo krivično delo biti i krivično gonjeni - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pretnje sudijama odavno su postale sastavni deo života u srpskom pravosuđu. Sudijama se preti u sudnicama, na mestu uviđaja, telefonskim putem... Međutim, neki se ne zaustave samo na rečima.

Tako je u februaru ove godine u LJuškoj ulici i Beogradu nepoznata osoba napala Milicu Trbović - Svilarević, sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu i nanela joj teške telesne povrede. Ubrzo potom, nepoznata osoba postavila je „kašikaru“ na službeni automobil Nebojše Stojičića, predsednika Opštinskog suda u Leskovcu. Već 21. marta u Knjaževcu, od zadobijenih povreda u eksploziji podmetnute bombe, umro je Dragiša Cvejić, predsednik opštinskog suda u Knjaževcu.

Sudije su i ranijih godina bile na meti. U sudnici Opštinskog suda u Odžacima, 9. juna 2007. ubijen je sudija Zoran Cvetanović i stranka u postupku Petar Savanović. Sudiji Okružnog suda u Beogradu, Milenku Cvijoviću nepoznate osobe pretile su ubistvom pošto je polovinom oktobra 2006. izrekao presudu optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, a godinu dana ranije, nepoznate osobe su na sudijinom „golfu“ presekle crevo za ulje kočionog sistema.

- Procesuiranje osoba osumnjičenih za upućivanje pretnji sudijama dovelo do osećanja sigurnosti i poverenja sudija u državu i sistem. Poenta je da sudija slobodno sudi, a ne da bude u strahu i panici za svoj život - smatra Kovačević Tomić.

I nekadašnji sudija, a sada advokat Božo Prelević, kaže da se sudijama odavno preti, ali naglašava da je Tužilaštvo retko kada procesuiralo osumnjičene za to krivično delo.

- Ma nema tog sudije kome nije prećeno. Sudio sam u veoma ozbiljnim predmetima, a spisak ljudi koji su mi pretili je izuzetno dugačak. Ako hoćete da u sudovima sudije slobodno donose odluke, onda treba primeniti principe odavno usvojene u svetskim pravosuđima. Na Zapadu se kršenje javnog reda i mira u sudnici kažnjava sa najmanje mesec dana zatvora, a svaka ozbiljnija pretnja meri se mesecima i godinama provedenim u zatvoru - pojasnio je Prelević.

Uroš Mišić, osuđen je na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Nebojše Trajkovića, žandarma na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule 2. decembra prošle godine.

Ma Stradiji treba Eliot Nes da zajedno sa bar jednim nepotkupljivim sudijom ocisti zemlju od mafije. Ne zovu je uzakud u Italiji "hobotnica". Pruza ona pipke na nevidljiv nacin svuda i u skolstvu i u pravosudju, po opstinama.

A gradjani, ako misle da zasluzuju nesto bolje, treba i sami d aprijavljuju i lopove na kasama, i lopove u gradjevinskim inspekcijama, pa kad zatrpaju prijavama sudove i policiu, valjda ce pokazati da su posteni ipak u vecini!

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo traži podatke

Izvor: B92, 23.Sep.2008

Beograd -- Drugo opštinsko tužilaštvo zatražilo je od policije da prikupi informacije o događajima za vreme fudbalske utakmice između Crvene zvezde i Jagodine... Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, podsetio je, u izjavi za B92, da su tada navijači Crvene zvezde na severnoj...

Nastavak na B92...

Tužilaštvo traži identitet navijača i odgovore Zvezde

Izvor: RTS, 23.Sep.2008

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnelo je zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da identifikuje osobe koje su na fudbalskom meču Crvene zvezde i Jagodine držale transparant na kome se pretilo sudiji Okružnog suda. .Tužilaštvo je zatražilo...

Nastavak na RTS...

Tužilaštvo proširuje istragu

Izvor: B92, 23.Sep.2008

Javno tužilaštvo ponovo je proširilo istragu protiv FK Crvena zvezda i njenih navijača...Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnelo je zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da identifikuje osobe koje su na fudbalskom meču Crvene zvezde i Jagodine držali transparent na kome se pretilo sudiji...

Nastavak na B92...

POLICIJA ISPITUJE ČELNIKE ZVEZDE

Izvor: Press, 23.Sep.2008

Tužilaštvo naredilo MUP-u da ispita članove Uprave crveno-belih i otkrije ko je igračima naložio da nose majice sa natpisom "Pravda za Uroša", kao i ko je uneo transparent sa pretećom porukom sudiji Lazoviću. .Drugo opštinsko tužilaštvo zatražilo je juče od MUP-a da ispita čelnike...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.