Policija ispituje čelnike Zvezde

Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija ispituje čelnike Zvezde

BEOGRAD - Drugo opštinsko tužilaštvo u Beogradu juče je policiji podnelo zahtev da sasluša članove Uprave Crvene zvezde da bi se utvrdilo ko je dozvolio navijačima da u subotu na utakmicu protiv Jagodine unesu transparent na kojem je upućena pretnja sudiji Velimiru Lazoviću, koji je dan ranije osudio Uroša Mišića za pokušaj ubistva policajca Nebojše Trajkovića.



Tužilaštvo zahteva i da se „razjasni ko je u Upravi dozvolio igračima da istrče na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teren u majicama koje nedvosmisleno ukazuju da se podržava osoba osuđena za pokušaj ubistva policajca".

- Zahtevaćemo od policije da identifikuje osobe koje su držale preteći transparent. Članovi Uprave FK Crvene zvezde biće ispitani ko je dozvolio da se unese transparent i da li funkcioniše redarska služba čiji je posao da takve stvari spreči. Oni treba da razjasne i ko je dozvolio igračima da obuku majice s porukom podrške Mišiću. Niko ne može da narušava autoritet nosilaca pravosudnih funkcija i tužilaštvo će učiniti sve da se to više nikada ne ponovi - kaže za „Blic" Tomo Zorić, šef kancelarije za medije državnog tužilaštva.

„Blic" saznaje da policiji još nije dostavljen zahtev tužilaštva, ali da će uraditi sve što od njih bude traženo. Pregledom video-snimka utakmice trebalo bi da budu identifikovani navijači koji su uneli i držali transparent. Iako se još ne zna ko će od čelnika Zvezde morati na saslušanje u policiju, pretpostavlja se da će među njima biti v.d. predsednika kluba, sekretar kluba, koji je doduše u ostavci, ali i direktor stadiona, ekonom, kao i komesar za bezbednost kluba.

Međutim, vrh kluba ni juče nije našao za shodno da objasni svoj sramni čin. U Zajednici superligaša vladao je muk. Predsednik Mile Tomić podneo je ostavku u Upravnom odboru Crvene zvezde, pa se čeka njegovo razrešenje i na ovoj dužnosti. Branislav Delić, komesar za takmičenje u Superligi, nije bio u kancelariji. Nedostupan je bio i Drakče Dimitrijević, zamenik disciplinskog sudije, koji će se baviti slučajem. Iz tog razloga nema ni informacije da li je u Zajednicu stigla izjava Zvezde povodom događaja na meču s Jagodinom.

Inače, Disciplinska komisija FIFA zatražila je da se Crvena zvezda oštro kazni zbog toga što je „jedini klub na svetu kojem komanduju navijači". Zoran Laković, generalni sekretar FSS, kaže za „Blic" da treba sačekati odluku Disciplinske komisije Zajednice prvoligaša, koja rukovodi takmičenjem.

- Ne želimo da licitiramo kakve će posledice snositi Zvezda. Mi u savezu imamo poverenja u komisiju, ali to ne znači da nećemo reagovati ako njihovu odluku budemo smatrali neprimerenom - rekao je Laković i dodao da će se FSS ponašati u skladu s pravilima UEFA. O ponašanju Zvezdine uprave i navijača nije želeo da priča doskorašnji predsednik kluba Toplica Spasojević, koji je funkciju preuzeo neposredno posle napada huligana na žandarma.

- Ne bih o tome. Ne znam šta se sve dešava jer sam u Moskvi na poslovnom sastanku - rekao je Spasojević.

Zoran Damjanović, bivši generalni sekretar Zvezde, koji je uhapšen i osumnjičen da nije preduzeo neophodne mere za sprečavanje incidenata na utakmici na kojoj je Mišić pokušao da ubije žandarma Nebojšu Trajkovića, javio se i zamolio da ga pozovemo kasnije „jer je u vožnji". Kasnije se, međutim, nije javljao na pozive.

Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda, nije želela u izjavi za „Blic" da kaže da li je sudija Lazović dobio neke pretnje, ali je napomenula da obavlja svoj posao.

- Sve izjave i sve događaje koji su se dešavali prilikom izricanja presude okrivljenom Urošu Mišiću, kao i događaji u danima nakon toga, trebalo bi ozbiljno da razmotre svi državni organi koji brinu o bezbednosti građana i državnih funkcionera, pa tako i nosioca pravosudnih funkcija - rekla je Ivana Ramić.

Sudija Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže za „Blic" da je zgrožena pretnjama koje su huligani uputili sudiji Lazoviću.

- Taj gest Uprave Zvezde i igrača, kojim se dovodi u pitanje sudska odluka, mora da bude preispitan jer se upuštaju u opasne stvari i provociraju dalje nerede. Moraju hitno da prekinu s takvim ponašanjem. Nije Uprava ta koja određuje kazne, već to radi sud. Država mora da pokaže da nisu huligani ti koji sprovode zakone i smatram da se moraju povećati kazne za huligansko ponašanje - kaže sudija Boljević.

Janevski: Majice su nas čekale na stolu

Čedomir Janevski, trener Crvene zvezde, rekao je juče za Blic" da su fudbaleri morali da nose majice s natpisom: „Pravda za Uroša" jer je to bio stav Upravnog odbora kluba.

- Nismo bili prisiljeni od navijača da ih obučemo. Jednostavno, Upravni odbor kluba je doneo takvu odluku. Pre početka utakmice protiv Jagodine mi smo ušli u svlačionicu, gde su bile složene majice. Morali smo da ih obučemo, a igrači ih nisu sami uzeli. Mi, treneri, i igrači nećemo da vodimo politiku kluba, hoćemo uslove na samom terenu kako bismo postizali bolje rezultate, a za sve ostalo treba da se pitaju ljudi iz klupskog vrha. Ne dozvoljavam da bude drugačije, ne činimo klub samo mi iz stručnog štaba i igrači - dodao je Janevski. Kapiten crveno-belih Nenad Milijaš rekao je juče da su „igrači dobrovoljno prihvatili zahtev navijača da obuku majice". To kaže i Vladimir Šavija, jedan od vođa „delija".

- Razgovarali smo sa igračima. Rekli smo da želimo da pružimo podršku našem drugu i pitali da li hoće da se pridruže akciji. Oni su pristali i tu nema nikakve misterije - kaže Šavija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.