Izvor: B92, 16.Jul.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo komesara EK građanima Srbije

Beograd -- Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren poručili da olakšavanje kontakata među ljudima predstavlja kamen temeljac u pripremi za članstvo Srbije u EU.

Baro, potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti, i komesar za proširenje Ren su u beogradskim dnevnicima "Politika" i "Večernje novosti" objavili zajednički autorski tekst.

Baro i Ren su istakli da je EK posvećena evropskom putu Srbije, a suštinski deo toga je predlog za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putovanja bez viza u "zemlje šengena”, koje uključuju članice EU (izuzev Velike Britanije i Irske), kao i Švajcarsku, Norvešku i Island.

"Juče je bio veliki dan za celu Evropu”, ocenili su Baro i Ren.

Zvaničnici EK su istakli da putovanja bez viza znače velike olakšice za obične građane, ali donose i Srbiji konkretne ekonomske koristi, pošto će biti ubrzani poslovni kontakti.

Čestitajući vlastima i narodu Srbije na napornom poslu radi ispunjenja potrebnih uslova za ukidanje viza, Baro i Ren su podsetili da Šengen predstavlja zajednički prostor slobodnog kretanja između 28 država pa je potrebno primeniti najviše bezbednosne standarde, naročito na spoljnim granicama kako bi bila osigurana sigurnost građana u velikom delu EU.

"Zbog toga Srbija treba da učini dalje napore kako bi održala postignute rezultate. Takođe treba da se reše sva otvorena pitanja u oblastima kao što su poboljšanje prekograničnog i graničnog nadzora, efektivna primena Zakona o strancima, usvajanje Strategije o upravljanju migracijama i efektivna primena pravnog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručili su evropski komesari.

Baro i Ren su zaključili da veruju da će Srbija moći da učini dodatni napor i ispuni preostale zadatke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I dalje vize!

Izvor: Kurir, 16.Jul.2009

BEOGRAD - Ukoliko Savet ministara EU bude usvojio preporuku Evropske komisije o viznoj liberalizaciji, građani Srbije će od 1. januara sledeće godine putovati u zemlje šengen zone bez viza. Tako će građanima Srbije, izuzev onih koji žive na Kosovu, ubuduće trebati vize samo za Veliku Britaniju,...

Nastavak na Kurir...

Pismo komesara EU građanima Srbije

Izvor: Deutsche Welle, 16.Jul.2009

Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren su „u svom pismu“ građanima Srbije pored ostalog poručili da "olakšavanje kontakata" među ljudima predstavlja kamen temeljac u pripremi za članstvo Srbije u EU.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.