Peking nije dao vizu novinaru NT

Izvor: B92, 30.Jan.2014, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking nije dao vizu novinaru NT

Peking -- Novinar Njujork Tajmsa morao je danas da ode iz Pekinga, u kojem je proveo šest i po godina, pošto mu kineske vlasti nisu odobrile vizu da dalji ostanak.

Novinar Ostin Remzi je odleteo u Tajpej, gde će mu biti baza, prenela je agencija AFP.

"Tužan sam što odlazim iz Pekinga", napisao je Remzi na svom tviter nalogu i dodao da se nada da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se uskoro vratiti.

Pre mesec dana američki potpresednik Džo Bajden potegao je u razgovoru sa kineskim liderima u Pekingu pitanje kineskog odnosa prema stranim novinarima.

Peking je blokirao sajtove Njujork Tajmsa i Blumberg njuza jer su pisali o istragama bogatstva bivšeg kineskog premijera Vena Djiabaoa i predsednika Si Đinpinga 2012. godine.

Klub stranih dopisnika u Kini saopštio je da "duboko žali" što je Remzi morao da napusti Peking i kritikovao je takvo ponašanje kineskih vlasti koje su prekršile međunarodne standarde.

Remzi je treći novinar Njujork Tajmsa kome kineske vlasti nisu produžile vizu u poslednjih 18 meseci.

"U takvim uslovima teško je, a ne doneti zaključak da vlasti kažnjavaju Njujork Tajms zbog tekstova u vezi premijera Vena Điabaoa i njegove porodice", navedeno je u saopštenju Kluba stranih dopisnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peking uskratio vizu novinaru Njujork Tajmsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2014

Novinar Njujork Tajmsa morao je danas da ode iz Pekinga, u kojem je proveo šest i po godina, pošto mu kineske vlasti nisu odobrile vizu da dalji ostanak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.