Pastor: Smanjenje poverenje između Vojvodine i Srbije

Izvor: Blic, 22.Nov.2012, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Smanjenje poverenje između Vojvodine i Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je predlogom budžeta za 2013. godinu izvršen udar na ustavnu garanciju i uvedena proizvoljnost, što vodi ka smanjenju poverenja između Vojvodine i Srbije.

Uoči rasprave o budžetu Srbije, Pastor je, predstavljajući predlog Skupštine Vojvodine o dopuni budžetskog Zakona koji predviđa poštovanje odredbe da Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta, naglasio da Vojvodina ne traži ništa osim onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je ustavna garancija.

"Naše rešenje nas vraća u sferu ustavnosti, čak je i Odbor za ustavna pitanja odlučio da je naš predlog u skladu sa Ustavom, ali se sada postavlja pitanje da li to znači da predlog budžeta nije u skladu sa Ustavom. To je pitanje vladavine prava", istakao je Pastor.

Mislimo, napomenuo je, da ima stvari oko kojih ne može biti spora: Ustav se mora poštovati, i mi poštujemo odluke Ustavnog suda, bez obzira da li se sa nekim odlukama slažemo ili ne.

On je pozvao poslanike da njegovu poziciju ne shvate kao "poziciju don Kihota, ili Kalimera".

"Nemojte misliti da nekoga napadam, niti se radi o ambicij rastakanja Srbije", poručio je Pastor.

On je podsetio da je u proteklih 12 godina iz Skupštine Vojvodine republičkom Parlamentu upućeno 39 inicijativa, ali na dnevnom su se našle tri, i to 2002. i 2003. godine, kada je premijer bio Zoran Đinđić.

Od tada, u poslednjih devet godina, nijedan predlog Vojvodine nije došao na dnevni red.

Prema rečima Pastora, izjave i stav da je Vojvodina "lokomotiva Srbije" i njen najrazvijeniji deo predstavljaju političke floskule koje se provlače po medijima ali, kako je rekao, danas to nije istina.

"To ne tvrdim ja, nego tvrdi i Vlada Srbije, koja je Uredbom o stepenu razvijenosti regiona od 8. novembra navela da je Vojvodina nedovoljno razvijena i u kojoj je brutodomaći proizvod (BDP) ispod republičkog proseka", objasnio je Pastor.

On je upozorio da samo 30 odsto stanovnika Vojvodine ima kanalizaciju, da u srednjebanatskom okrugu nijedan vodovod nije ispravan, da je Vojvodina za poslednjih 20 godina izgubila 70 odsto društvenog kapitala, ili 16.000 dolara po građaninu, kao i da, u ovom trenutku, Vojvodina po prvi put ima niži prosek zarada u odnosu na Srbiju.

Povezane vesti: Pokrajinska skupština o rebalansu: Budžet manji za šest milijardi dinara Pastor: Relativizovano pitanje budžeta Vojvodine

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor u Skupštini Srbije: Dopunama zakona do sedam odsto budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012

BEOGRAD -..Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je vojvođanski parlament predložio dopune Zakona o budžetskom sistemu kako bi ta pokrajina mogla da dobije sedam odsto republičkog budžeta koji joj je garantovan Ustavom Srbije..."Ne tražimo ništa što nije ustavna garancija",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jovanović: LDP ima razumevanja za predlog Vojvodine

Izvor: Blic, 22.Nov.2012

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka ima razumavanja za predlog Skupštine Vojvodine o dopuni Zakona o budžetskom sistemu kojim bi se pokrajini obezbedilo sedam odsto sredstava od republičkog budžeta...U raspravi o predlogu Skupštine Vojvodine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.