Održan protest Srba na barikadi u Zupču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan protest Srba na barikadi u Zupču

ZUPČE, JARINJE -

Na protestnom skupu ispred barikada u selu Zupče kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su danas narod da se isključivo mirnim putem bori za svoja legitimna prava.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, pred oko 2.000 okupljenih meštana Ibarskog Kolašina, poručio je Srbima na severu Kosova da se za svoja prava bore hrišćanski.

"Suviše smo teški da bi neko mogao da nas pomeri sa ovih prostora, a isto tako imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duboke korene da bi neko mogao da nas iščupa i da nas presadi na drugo mesto", poručio je Teodosije.

On je istakao da je njegova želja da, kako je rekao, ovaj narod ostane na ovim prostorima koji mu pripadaju, da sačuva svoje domove, svoje bližnje i što je najvažnije da sačuva svoj obraz.

Srbi ni po koju cenu neće napustiti Kosmet

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je okupljenima da jedino na miran način treba da se suprotstave instaliranju kosovskih institucija na severu pokrajine.

On je pozvao Kfor i predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da ostanu u okvirima statusne neutralnosti i da ne pomažu prištinskim vlastima u dovođenju carinika na prelaze na severu Kosova.

Na protestu su govorili i predsednici opština Zubin Potok i Kosovska Mitrovica Slaviša Ristić i Krstimir Pantić koji su takođe kritikovali postupke Kfora, naročito jučerašnju akciju na Jarinju, kada je povređeno sedam Srba od kojih šest teže.

Na protestu koji je protekao mirno, rečeno je da Srbi sa severa Kosova ni po koju cenu neće prihvatiti da žive u nezavisnom Kosovu i da nikada i ni po koju cenu neće napustiti Kosmet.

Na barikadama, koje su postavljene na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, u Zupču, bili su izloženi i likovni radovi dece iz predškolske ustanove koja se nalazi na pedesetak metara od barikade.

Na njima je, pored dečijih likova koje su mališani iscrtali, bilo između ostalog ispisano: "Sam ću svoj svet da krojim", "Dečja suza svetska mrlja" i slične.

Situacija na administrativnom prelazu Brnjak, koji se nalazi na istom putnom pravcu gde je održano i današnje okupljanje Srba, mirna je, a prelaz je blokiran barikadama koje su postavljene sa obe strane punkta.

Vojnici Kfora,sližbenici i policajci Euleksa, do ovog prelaza dolaze isključivo vazdušnim putem, a helikopterima se takođe dostavljaju hrana i voda.

Srbi se nalaze sa obe strane prelaza, pored zemljanih barikada sa jedne i kamionskih prepreka sa druge strane.

Na Jarinju mirno, KFOR ojačava prelaze

Situacija na administrativnom prelazu Jarinje, na strani prema Raškoj, od jutros je mirna, a trupe Kfora su ojačale barikade na alternativnom putu koji su Srbi izgradili nedaleko odatle.

Pripadnici nemačkog i američkog kontigenta Kfora nasuli su barikadu od šljunka na tom alternativnom putu koji povezuje Rašku i Leposavić.

Iza nasipa nalazi se oklopno vozilo Kfora, a vojnici međunarodnih snaga ne dozvoljavaju slikanje i snimanje. Međunarodne snage su i tokom jutra bagerom ojačavale svoje barikade.

Stanje ranjenih građana stabilno

Građani koji su teško povređeni u jučerašnjim neredima na Jarinju, danas su stabilno i van životne opasnosti. Direktor Zdravstvenog centra dr Milan Jakovljević izjavio je Tanjugu da je svih šest povređenih van životne opasnosti.

"Zdravstveno stanje najteže povređenog koji je bio vitalno ugrožen juče, takođe, se popravilo i on se uspešno oporavlja", dodao je Jakovljević.

U zdravstvenom centru kažu da oni imaju ustrelne i prostrelne povrede od bojeve municije.

U neredima kod prelaza Jarinje, na severu Kosova, juče je povređeno sedam građana od kojih jedan lakše, koji je kasnije pušten iz bolnice, kao i četiri vojnika Kfora.

Pucnji u Mitrovici, nema povređenih

Nepoznate osobe pucale su jutros iz južnog, albanskog dela Mitrovice, na radnike koji čiste korito reke Ibar u severnom, srpskom delu grada.

U incidentu nije bilo povređenih.

Portparol Policije Kosova za region Mitrovice Besim Hoti potvrdio je za agenciju Beta da se incident dogodio i kazao da je u toku istraga.

U Mitrovici je sada mirno.

Jedan od povređenih, Saša Stanojević izjavio je sinoć da je došao na Jarinje kako bi dao podšku na ovom prelazu na severu Kosova, ali da je Kfor pucao na građane..

"Došli smo da damo podršku na prelazu Jarinje, međutim otvorili su vatru na nas, koristeći bojevu municiju. Mene su pogodili na dva mesta u nogu i u predelu grudi,...boli malo…osećam se dobro,"-rekao je Stanojević.

Nebojša Radojčić, koji je takođe povređen juče u neredima, objašnjava da je KFOR počeo da baca šok bombe i otvara vatru nakon što je jedan kamion dovezen na to mesto.

"Mi smo počeli polako da se povlačimo, sa strane su izašli američki vojnici Kfora uzeli su kamion i odvezli ga u bazu isteravši prethodno vozača. Kad su odvezli kamion, počeli su da pucaju bojevom municijom po nama,.. mi smo počeli da bežimo, koristimo zaklone,.. osetio sam samo jak bol u nozi", objasnio je.

Radojčić je rekao da je povredu u predelu grudi video tek kada je bio u sanitetskom vozilu. On je objasnio da su vojnici Kfora i dalje pucali dok su njega prenosili do sanitetskih vozila i da je tom prilikom povređen momak koji ga je nosio.

"Čuo sam da su posle pucali i na sanitetska vozila, ali ja od ranjavanja nisam znao šta se posle događalo", rekao je Radojčić.

Noć na severu Kosova protekla je mirno, a na barikadama kod administrativnog prelaza Jarinje dežurali su građani.

Euleks će istražiti događaje na Jarinju

Portparol Euleksa Nikolas Hoton izjavio je danas Tanjugu da će tužilac misije EU istražiti jučerašnja dešavanja na Jarinju.

"Tužilac Euleksa će istražiti okolnosti dešavanja na Jarinju. Od njega će zavisti kakav će biti delokrug celokupne istrage, u smislu ko će biti ispitivan", objasnio je on.

O daljim detaljima jučerašnjih događaja Euleks nije želeo da se izjašnjava.

U komandi Kfora Tanjugu je, na pitanje da li je korišćena bojeva municija, rečeno da ne govore o detaljima svog delovanja.

Šestoricu teško povređenih Srba sinoć je u mitrovičkoj bolnici obišao ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, u pratnji predsednika opština sa severa Kosova i načelnika kosovskomitrovičkog Okruga Radenka Nedeljkovića. Kako su sinoć saopštili, od svih povređenih Srba samo je još jedan od njih, koji je imao unutrašnje krvarenje, životno ugrožen.

Bogdanović je tom prilikom izjavio da je apsolutno neprihvatljivo da misija koja je zadužena da brine o bezbednosti svih puca na nenaoružane građane i da je ono što se dogodilo kod Jarinja moglo da se izbegne, da je Kfor prihvatio poziv predstavnika Srba na razgovor i dijalog u cilju rešenja problema mirnim putem.

Bogdanović je ponovio zahtev da kosovska carina i policija napuste administrativne prelaze na severu pokrajine.

Mihajlović: Srbija će tražiti istragu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će Srbija insistirati na istrazi o jučerašnjim događajima na administrativnom prelazu Jarinje, jer je, kako je ocenio, očigledno da je Kfor prekoračio ovlašćenja.

Mihajlović je RTS-u rekao i da bi istragu trebalo da sprovede neka nezavisna institucija ili institucija UN, jer, kako je naglasio, "zbog Srba je važno da se utvrdi ko je naredio besmislenu akciju Kfora".

On je najavio da će država insistirati na smirivanju tenzija i dodao da je u ovom trenutku najvažnije da noćas nije bilo incidenata na severu Kosova.

Sve institucije Srbije funkcionišu kako bi se smanjile tenzije, konstatovao je Mihajlović, dok istovremeno država vodi intenzivnu diplomatsku aktivnost u UN, EU i NATO.

On je rekao da su se predstavnici vlasti u Beogradu pribojavali incidenata sa srpske strane, posle paljenja kontejnera na Jarinju, tokom prvih dana krize na severu Kosova.

"Pribojavali smo se incidenata sa srpske strane. Ipak, Beograd je nekako uspevao da održi situaciju bez incidenata. Posle jučerašnjih događaja biće mnogo teže održati mir", rekao je Mihajlović.

Mihajlović je takođe izjavio da nisu barikade jedino oružje Srba za odbranu nezavisnosti Kosova, već da se glavna borba vodi u Njujorku i Briselu i da je cilj Prištine da na svaki način oslabi poziciju Beograda.

"Sa Evropskom unijom, NATO i Ujedinjenim nacijama konstantno komuniciramo", dodao je on.

Jučerašnjem incidentu su prethodili mirni protesti građana Leposavića, koji su iskazivali nezadovoljstvo blokiranjem alternativnog puta, koji je jedina veza između Leposavića i Leška sa Raškom.

Srbi sa severa zatražili su da razgovaraju sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kako bi se našao izlaz iz krize na severu Kosova, uz poruku da se situacija može rešiti samo dijalogom, a ne nikako silom.

Kfor je prethodno uklonio barikadu na putu ka prelazu Jarinje i oko svoje baze, uz obrazloženje da to čini po nalogu Euleksa.

Nakon nereda na Jarinju, Kfor je proširio svoju bazu i pojačao svoje snage.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirni protest kod Zupče

Izvor: B92, 28.Sep.2011

Zupče -- Na protestnom skupu ispred barikada u Zupču kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su narod da se mirnim putem bori za svoja prava...Episkop raško-prizrenski Teodosije, pred oko 2.000 okupljenih meštana Ibarskog Kolašina, poručio je Srbima na severu Kosova da...

Nastavak na B92...

Održan protest Srba u Zupču

Izvor: S media, 28.Sep.2011

U Zupču kod Zubinog Potoka završen je protestni skup sa koga su Srbi sa severa poručili da neće odustati od namere da sačuvaju Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije. ..U Zupču kod Zubinog Potoka danas u podne održan je protestni skup. Okupljeni Srbi osudili su KFOR zbog upotrebe nasilja...

Nastavak na S media...

ODRŽAN PROTEST SRBA NA BARIKADI U ZUPČU

Izvor: Kurir, 28.Sep.2011

ZUPČE - Na protestnom skupu ispred barikada u selu Zupče kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su danas narod da se isključivo mirnim putem bori za svoja legitimna prava...Episkop raško-prizrenski Teodosije, pred oko 2.000 okupljenih meštana Ibarskog Kolašina, poručio...

Nastavak na Kurir...

Predsednik opštine Zupče traži da se oglasi Tadić

Izvor: EMportal, 28.Sep.2011

Oko 2.000 Srba okupljenih pored barikada u selu Zupče, kod Zubinog Potoka, zatražilo je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da kaže šta će država i on uraditi posle jučerašnjeg sukoba Kfora sa Srbima.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.