Protest Srba na barikadi u Zupču

Izvor: Politika, 28.Sep.2011, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba na barikadi u Zupču

Srbi sa severa Kosova ni po koju cenu neće prihvatiti da žive u nezavisnom Kosovu i nikada i ni po koju cenu neće napustiti Kosmet.

ZUPČE – Na protestnom skupu ispred barikada u selu Zupče kod Zubinog Potoka predsednici opština sa severa Kosova pozvali su danas narod da se isključivo mirnim putem bori za svoja legitimna prava.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, pred oko 2.000 okupljenih meštana Ibarskog Kolašina, poručio je Srbima na severu Kosova da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za svoja prava bore hrišćanski.

„Suviše smo teški da bi neko mogao da nas pomeri sa ovih prostora, a isto tako imamo duboke korene da bi neko moga o da nas iščupa i da nas presadi na drugo mesto”, poručio je Teodosije.

On je istakao da je njegova želja da, kako je rekao, ovaj narod ostane na ovim prostorima koji mu pripadaju, da sačuva svoje domove, svoje bližnje i što je najvažnije da sačuva svoj obraz.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je okupljenima da jedino na miran način treba da se suprostave instaliranju kosovskih institucija na severu pokrajine.

On je pozvao Kfor i predstavnike međunarodne zajednice u pokrajini da ostanu u okvirima statusne neutralnosti i da ne pomažu prištinskim vlastima u dovođenju carinika na prelaze na severu Kosova.

Na protestu su govorili i predsednici opština Zubin Potok i Kosovska Mitrovica Slaviša Ristić i Krstimir Pantić koji su takođe kritikovali postupke Kfora naročito jučerašnju akciju na Jarinju kada je povređeno sedam Srba od kojih šest teže.

Na protestu koji je protekao mirno rečeno je da Srbi sa severa Kosova ni po koju cenu neće prihvatiti da žive u nezavisnom Kosovu i da nikada i ni po koju cenu neće napustiti Kosmet.

Na barikadama, koje su postavljene na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće u Zupču, bili su izloženi i likovni radovi dece iz predškolske ustanove koja se nalazi na pedesetak metara od barikade.

Na njima je, pored dečijih likova koje su mališani iscrtali, bilo između ostalog ispisano: „Sam ću svoj svet da krojim”, „Dečja suza svetska mrlja” i slične.

Situacija na administrativnom prelazu Brnjak koji se nalazi na istom putnom pravcu gde je održano i današnje okupljanje Srba mirna je a prelaz je blokiran barikadama koje su postavljene sa obe strane punkta.

Vojnici Kfora,službenici i policajci Euleksa, do ovog prelaza dolaze isključivo vazdušnim putem, a helikopterima se takođe dostavljaju hrana i voda.

Srbi se nalaze sa obe strane prelaza, pored zemljanih barikada sa jedne i kamionskih prepreka sa druge strane.

Tanjug

-------------------------------------------------

Predsednik opštine traži da se oglasi predsednik Republike

ZUPČE –Oko 2.000 Srba okupljenih pored barikada u selu Zupče, kod Zubinog Potoka, zatražilo je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da kaže šta će država i on uraditi posle jučerašnjeg sukoba Kfora sa Srbima.

„Pitali smo Tadića pre mesec i po šta će država učiniti ukoliko kosovska policija, Kfor i Euleks oružjem krenu na Srbe, odgovorio nam je (tadić) da će o tome odlučivati ako se to dogodi i kada se dogodi”, rekao je na mitingu predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, član Demokratske stranke Srbije.

Ristić je naveo da su juče vojnici NATO pucali na državljane Srbije na delu njene teritorije - Kosovu.

„Želimo odgovor na pitanje šta će država uraditi ako se puca na njene državljane? Deo odgovora kojim ne možemo biti zadovoljni, dobili smo sinoć”, rekao je Ristić podsetivši da je Tadić u saopštenju pozvao Srbe i Kfor da budu mirni i uzdržani.

„Mi jesmo mirni - puna dva meseca mirno stojimo na barikadama, ali nam je potreban odgovor države šta će ona preduzeti protiv onih koji ne miruju i koji oružjem nasrću na Srbe da bi ih ubili. Mi nećemo da budemo žrtve nikakve kandidature, pa ni kandidature naše države za ulazak u EU”, rekao je Ristić.

Ristić je pozvao rukovodstvo Srbije da se izjasni šta mu je preče: građani ili nada u EU, i da odgovori da li je Kosovo deo Srbije, i da li će braniti građane kao što ih brani u Beogradu ili Kraljevu.

Beta

-------------------------------------------------

Stanković:Zbrinjavanje povređenih i u centralnoj Srbiji

BEOGRAD – U Domu zdravlja u Leposaviću danas je ukazana pomoć većem broju ljudi sa povredama od gumenih metaka, a povređeni koji ne mogu biti zbrinuti na Kosovu biće prebačeni u nadležne zdravstvene ustanove u centralnoj Srbiji, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

On je dodao da su dogovorene i posebne linije za transport povređenih, ali da za sada ne postoji potreba da se one koriste.

Ministar je rekao da su zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji koje su zatražile zdravstveni materijal već danas obezbeđene sve količine lekova i derivata krvi neophodnih za zbrinjavanje povređenih u jučerašnjim sukobima na severu pokrajine.

„Sa događajima na Kosovu i Metohiji upoznate su i Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodni komitet Crvenog krsta i zajedno radimo na rešavanju problema zdravstvenog zbrinjavanja na Kosovu i Metohiji”, rekao je Stanković na sednici Zdravstvenog saveta Srbije.

Stanković je naveo da je u razgovoru sa direktorima domova zdravlja juče konstatovano da su Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i zdravstvene ustanove u enklavama dobro snabdeveni lekovima i potrošni materijalom.

Tanjug

objavljeno: 28.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.