Odloženo suđenje za pobunu crvenih beretki

Izvor: RTS, 02.Okt.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje za pobunu "crvenih beretki"

Početak suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije zbog oružane pobune u novembru 2001. godine odložen je do sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i njegovog zamenika Dimitrija Popića.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu trebalo je da počne suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, ali je početak odložen do sutra jer je odbrana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatražila izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i njegovog zamenika Dimitrija Popića, koji postupa u tom predmetu. O zahtevu za izuzeće treba da odluči republički tužilac Zagorka Dolovac, a odluka se očekuje sutra, do početka suđenja koje je zakazano za 10 sati.

Branilac optuženih pripadnika JSO, Vladimira Potića i Miše Petrakovića, advokat Gradimir Nalić zatražio je izuzeće Popića i Radisavljevića, tvrdeći da se njegovi branjenici dovode u vezu sa ubistvom premijera, iako nemaju nikakve veze sa tim događajem.

I ostali branioci optuženih saglasili su se sa predlogom, mahom optužujući tužilaštvo da preko medija vrši pritisak na sud i obmanjuje javnost formulacijama da se "pobuna smatra uvertirom u atentat na premijera Zorana Đinđića" godinu i po dana kasnije.

Pre zahteva za izuzeće, predsednik Sudskog veća sudija Vladimir Vučić upozorio je sve učesnike da se tokom postupka pristojno ponašaju i poštuju ugled suda i konstatovao da suđenje može da počne.

Međutim, branilac Milorada Ulemeka, advokat Slobodan Milivojević, smatra da nisu ispunjene procesne pretpostavke po Zakoniku o krivičnom postupku, jer je ugroženo Ulemekovo pravo na odbranu.

Milivojević se požalio da mu zatvorske vlasti u specijalnom zatvoru u Požarevcu, gde Ulemek izdržava kaznu zatvora od 40 godina, ne dozvoljavaju neometan razgovor s branjenikom.

"Zbog toga smo podneli ustavnu žalbu Ustavnom sudu. Zatvorske vlasti zabranile su razgovor i ometaju odbranu, oni smatraju da su iznad zakona", rekao je Milivojević.

Optuženi Zvezdan Jovanović, koji je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva premijera Đinđića na 40 godina zatvora, takođe se požalio da mu je kamera iznad kreveta u ćeliji specijalnog zatvora u Požarevcu i sve vreme snima, pa nije u mogućnosti da priprema svoju odbranu.

Za suđenje je vladalo je veliko medijsko interesovanje, ali pošto u Medija centru Specijalnog suda već neko vreme ne radi TV monitor sa direktnim prenosom iz sudnice, novinari mogu da prate tok pretresa samo audio vezom, odnosno direktno iz sudnice u koju je nemoguće uneti telefone, video kamere, foto aparate i druga tehnička pomagala. 

Osmorica na optuženičkoj klupi 

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji komadant te jedinice Milorad Ulemek i pripadnici Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić.

Ulemek, Jovanović i Maričić dovedeni su na suđenje iz specijalnog zatvora u Požarevcu u kome služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Đinđića, dok su ostali optuženi privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružane pobune iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

Dokazima prikupljenim u toku istrage potvrđeno je da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslužnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

U isto vreme, operativni deo "crvenih beretki" borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Pobuna pripadnika JSO-a praktično je počela 8. novembra 2001. godine, odnosno neposredno posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odloženo suđenje za pobunu JSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2012

BEOGRAD -..Početak suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine odložen je danas do sutra zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i njegovog zamenika Dimitrija Popića koji postupa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Suđenje za pobunu "Crvenih beretki": Istina na čekanju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Okt.2012

Početak suđenja osmorici pripadnika JSO zbog oružane pobune 8. novembra 2001. godine odložen je za sredu zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal i njegovog zamenika.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.