Suđenje JSO: Odložen početak suđenja

Izvor: Večernje novosti, 02.Okt.2012, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje JSO: Odložen početak suđenja

POČETAK suđenja osmorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije, optuženima za oružanu pobunu 2001. odloženo je za sredu zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i postupajućeg zamenika Dimitrija Popića. Advokat Milorada Ulemeka Legije, Slobodan Milivojević kao i optuženi Zvezdan Jovanović rekli su da im uprava zatvora nije omogućila pripremu odbrane. Za organizovanje oružane pobune „crvenih beretki“ u novembru 2001. optuženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << su Milorad Ulemek Legija, Dušan Maričić Gumar, Zvezdan Jovanović, kao i oficiri te jedinice Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić. Ulemek, Maričić i Jovanović, koji već služe kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih teških krivičnih dela, na suđenje su dovedeni u zatvorskim odelima. Legija je odbio da komunicira sa sudom, dok je Zvezdan Jovanović, kada je sudija pitao da li je prisutan, samo podigao ruku.ZVEZDANU SMETA KAMERA ZVEZDAN Jovanović žalio se sudskom veću da mu je u ćeliju ugrađena dodatna kamera koja mu je „smeštena iznad glave i snima sve što čita i eventualno piše“. Negodovao je i zato što mu nisu dostavljeni spisi predmeta, kao i zbog uprave zatvora u Požarevcu koja mu ne dozvoljava nenadziranu komunikaciju sa braniocima. Jedan od branilaca, Gradimir Nalić, tražio je izuzeće Popića i Radisavljevića zbog izjave tužioca za organizovani kriminal da je pobuna JSO bila uvertira u ubistvo premijera. U tom zahtevu su mu se pridružili i ostali advokati odbrane. Legijin advokat Slobodan Milivojević zatražio je odlaganje početka suđenja zato što Ulemeku u zatvoru u Požarevcu nije omogućen neometan razgovor sa advokatom. - Uprava zatvora daje sebi za pravo da bude iznad sudske vlasti i zakona i odlučuje da li će nekome dati pravo da pripremi odbranu - rekao je Milivojević. „Crvene beretke“ otkazale su poslušnost 9. novembra 2001. godine. Dan kasnije borbenim vozilima i pod punim naoružanjem blokirali su auto-put kod Vrbasa, a 12. novembra kod mosta Gazela u Beogradu.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje JSO:Advokati optuženih traže izuzeće vijeća

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Okt.2012, 12:39

Advokati optuženih za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO) zatražili su danas izuzeće sudskog vijeća, a odluka o nastavku procesa pred Specijalnim sudom biće donijeta danas u 14 sati.  Suđenje osmorici pripadnika JSO zbog pobune u novembru 2001. trebalo je da počne juče,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.