Od Nove godine padaju državne tajne

Izvor: Vesti-online.com, 26.Dec.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Nove godine "padaju" državne tajne

Novi Zakon o tajnosti podataka, koji će početi da se primenjuje 1. januara 2010, omogućiće otvaranje tajnih dosijea i dokumenata koji su decenijama skrivani od očiju javnosti, eliminisanje zloupotreba posebno kada su u pitanju javne nabavke.

Zakon propisuje da svi državni organi "prođu" kroz sve svoje dokumente i procene na kojima će oznaka poverljivosti ostati, a na kojima ne, kao i rokove u kojima poverljivi dokumenti prestaju da budu tajne, izjavio je Tanjugu državni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Za svaki dokument ponovo će biti doneta odluka o poverljivosti tako da tajni dosijei neće automatski biti zapečaćeni, naveo je on i napomenuo da će hiljade starih dokumenata uskoro biti moguće otvoriti.

Prema prvim procenama ministarstva, sa preko 80 odsto svih tajnih dokumenata u Srbiji biće skinuta oznaka poverljivosti, naveo je Homen. Sve državne tajne sa datumima do 1. januara 1980. godine mogu da budu otvorene, osim onih dokumenata za koje država proceni da treba da ostanu zapečaćeni.

Rokovi u kojima poverljivi dokumenti prestaju da budu tajne određeni su prema stepenu tajnosti i kreću se od dve godine za niže stepene do 30 godina za "državnu tajnu" kao najviši stepen tajnosti.

"Oznake poverljivosti bile su izvor velikog broja zloupotreba naročito kod javnih nabavki, gde su dokumenta proglašavana tajnom uvek kada nešto nije trebalo prikazati javnosti", podsetio je državni sekretar.

Zakon o tajnosti podataka propisuje da "kao tajni podatak može biti označena informacija koja je od interesa za Srbiju, čije bi otkrivanje neovlašćenom licu moglo prouzrokovati štetu".

Pristup tajnim podacima se bez odobrenja dozvoljava predsedniku Republike, predsedniku Narodne skupštine i predsedniku vlade i još nekim državnim fukcionerima,ali samo u svrhu obavljanja njihove delatnosti.

Zakon predviđa strogu proceduru za klasifikaciju dokumenata po stepenu poverljivosti, pa propisuje četiri stepena tajnosti podataka - "interno“, "poverljivo“, "strogo poverljivo“ i "državna tajna“. O stavljanju oznake "državna tajna“ i "strogo poverljivo" odlučuje Vlada Srbije, uz prethodno pribavljeno mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, a kriterijume za "poverljivo" i "interno" vlada određuje na predlog nadležnog ministra, odnosno "rukovodioca organa javne vlasti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Homen: Uskoro otvaranje dosijea

Izvor: B92, 26.Dec.2009

Beograd -- Novi Zakon o tajnosti podataka, koji će početi da se primenjuje 1. januara 2010, omogućiće otvaranje dosijea i dokumenata koji su skrivani od očiju javnosti...Zakon propisuje da svi državni organi provere sve svoje dokumente i procene na kojima će oznaka poverljivosti ostati, a na kojima...

Nastavak na B92...

Otvaranje starih dosijea i državnih tajni od Nove godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2009

Novi Zakon o tajnosti podataka, koji će početi da se primenjuje 1. januara 2010, omogućiće otvaranje tajnih dosijea i dokumenata koji su decenijama skrivani od očiju javnosti, eliminisanje zloupotreba, posebno kada su u pitanju javne nabavke, ali i kontrolu stavljanja oznaka poverljivosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Otvaranje tajnih dosijea

Izvor: RTS, 26.Dec.2009

Novi Zakon o tajnosti podataka, počinje da se primenjuje 1. januara 2010. godine. Zakon će omogućiti otvaranje dokumenata koji su decenijama skrivani od očiju javnosti, eliminisanje zloupotreba, ali i kontrolu stavljanja oznaka poveljivosti. ..Od 1. januara 2010. godine počeće da se primenjuje novi...

Nastavak na RTS...

Otvaranje starih dosijea i državnih tajni od Nove godine

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45

Novi Zakon o tajnosti podataka, koji će početi da se primenjuje 1. januara 2010, omogućiće otvaranje tajnih dosijea i dokumenata koji su decenijama skrivani od očiju javnosti, eliminisanje zloupotreba, posebno kada su u pitanju javne nabavke, ali i kontrolu stavljanja oznaka poverljivosti. Slobodan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.