Novi predsednik Rumunije zvanično preuzeo dužnost

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predsednik Rumunije zvanično preuzeo dužnost

Novi predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis položio je danas zakletvu u Parlamentu i time zvanično preuzeo dužnost šefa države od Trajana Baseskua.

Johanis je položio zakletvu pred članovima Ustavnog suda, poslanicima i senatorima, premijerom i članovima vlade, verskim poglavarima, značajnim rumunskim ličnostima, članovima kraljevske porodice i diplomatskog kora. Bili su prisutni i bivši predsednici Jon Ilijesku i Emil Konstantinesku.

Johanis je obećao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će biti "predsednik svih Rumuna", da želi "drugačiju" Rumuniju i da će "velika očekivanja doneti velike rezultate", a to znači da treba da se menjaju i politička klasa i državne institucije i način funkcionisanja države.

Naveo je da se posle 25 godina od rumnske revolucije "sada zatvara jedno poglavlje i počinje novi put Rumunije". On je još za vreme predizborne kampanje lansirao slogan "tačka i od početka".

Johanis se kandidovao za predsednika uz podršku Demokratske liberalne partije, bivše Baseskuove stranke, i Nacionalne liberalne partije, koju je Johanis ove godine preuzeo od Krina Antoneskua.

U prvom krugu predsedničkih izbora za Johanisa je glasalo 30,37 odsto birača, dok je za premijera Viktora Pontu glasalo 40,44 odsto. U drugom krugu Johanis je osvojio 53 odsto glasova, a Ponta 47 odsto. Dosadašnji predsednik Basesku je na čelu države proveo dva mandata, koja većina Rumuna ocenjuje kao loša za razvoj i funkcionisanje zemlje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.