Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johanis preuzeo dužnost

Novi rumunski predsednik Klaus Johanis položio je zakletvu pred parlamentom, čime je i zvanično stupio na dužnost.

Johanis, koji je u drugom krugu predsedničkih izbora 16. novembra pobedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsednik svih Rumuna i da mu je čast što su ukazali poverenje.

Novi šef države je takođe naveo da su Rumuni na izborima "25 godina posle pada komunizma još jednom učinili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << trijumfuje demokratija", preneo je Ađerpres.

Inauguracijom Johanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Johanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je nemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Novi predsednik Rumunije zvanično preuzeo dužnost

Izvor: Blic, 21.Dec.2014

Novi predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis položio je danas zakletvu u Parlamentu i time zvanično preuzeo dužnost šefa države od Trajana Baseskua...Johanis je položio zakletvu pred članovima Ustavnog suda, poslanicima i senatorima, premijerom i članovima vlade, verskim poglavarima, značajnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.