Nemačka fondacija kritikuje Tačija

Izvor: B92, 20.Mar.2014, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka fondacija kritikuje Tačija

Priština -- Fondacija "Konrad Adenauer" kritikovala kosovskog premijera Hašima Tačija i njegovu stranku zbog loše uprave i populističkih obećanja, piše "Koha ditore."

Prema pisanju tog prištinskog lista, Fondacija bliska nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i njenoj CDU osuđuje Tačija zbog toga što je najavio povećanje plata u javnom sektoru kako bi popravio rejting svoje stranke iako po analizi ove Fondacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uopšte nije jasno kako će Tači finansirati ta obećanja.

Takođe, tokom uprave Tačijeve DPK Kosovo "nije završilo domaće zadatke," prenosi prištinski dnevnik.

Jedna od zamerki je, kako se navodi, propust da se reformiše izborni zakon koji bi garantovao izbore za kosovsku skupštinu u skladu sa međunarodnim standardima. Fondacija pretpostavlja da više nema vremena za reformne izbore jer su se partije dogovorile da se izbori odrze u junu mesecu, dodaje se u tekstu.

U analizi fondacije se konstatuje da se DPK se nada podršci najvernjih glasača ali da su " i oni su prepoznali veoma loše ekonomsko stanje, visoku stopu nezaposlenosti, problemkorupcije i nedostatke u sektorima zdravstva i obrazovanja".

Što se tiče ostalih partija na Kosovu analiza "Konrad Adenauer" ocenjuje da je DSK (Demokratski savez Kosova) Isa Mustafe na poslednjim lokalnim izborima dobila nekoliko značajnih opština i da se posle gubljenja vlasti 2007. sada "dobro etablirala".

Alijansa za Budućnost Kosova bi po oceni Fondacije mogla da bude odlučujući faktor za formiranje buduće kosovske vlade dok Samoopredeljenje posle pobede Spend Ahmetija za gradonačelnika Prištine tek treba da se dokaže. "Samoopredelenje oscilira između progresivnih pokreta i nacionalistički ekstremnih ubeđenja", navodi se u analizi koju prenosi prištinski dnevnik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kosova Sot: Izbori 25. maja

Izvor: Blic, 20.Mar.2014

Parlamentarni izbori na Kosovu biće najverovatnije 25 maja, potvrdio je Tanjugu izvor blizak kabinetu kosovskog premijera Hašima Tačija, a isti datum pominje danas i prištinski dnevnik Kosova Sot. ..Izvori tog lista potvrdili su da su dogovor o datumu izbora postigli lideri DPK Hašim Tači i DSK...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.