Ne daju im ni gepek  da otvore

Izvor: Blic, 07.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne daju im ni gepek da otvore

Kao i svake godine u jeku sezone kupovine polovnih udžbenika u Kosovskoj ulici vodi se rat između inspekcije na jednoj strani i prodavaca polovnih udžbenika. Komunalna inspekcija opštine Stari grad je početkom septembra pojačala nadzor prodaje polovnih knjiga, a prodavci se žale da kazne “pljušte” na sve strane.

Prodavci polovnih udžbenika iz Kosovske ulice kažu da je ove godine znatno opala prodaja polovnih udžbenika u odnosu na ranije godne. Jedan od razloga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to što su prvaci, drugaci i petaci su dobili besplatne udžbenike, a drugi razlog je komunalna inspekcija koja ih stalno nadgleda i brani prodaju.

Prodavci knjiga koji žele da legalizuju svoju prodaju polovnih udžbenika, priključili su se udruženju "Kult –art”. Ideja ovog udruženja je da se organizovanjem sajmova polovnih knjiga i njima dozvoli slobodna prodaja.

Predsednik „Kult-arta" Stevica Cvetanović kaže da tim povodom tražio prijem kod gradonačelnika .

- Naše udruženje želi da organizuje sajam knjiga kao što je bio „Betin" sajam na Trgu Nikole Pašića. Ideja je da se naš sajam zove „Kosovska ulica knjige" i mi bismo na taj način mogli da mirno obavljamo svoj posao, bez straha od inspekcije. Hteli smo i da se dogovorimo sa Opštinom Stari grad, međutim oni ništa nisu odgovorili na naš predlog , očekujemo da nam se jave – kaže Cvetanović.

Komunalni inspektori opštine Stari Grad svakodnevno šetaju duž ulice i naplaćuju mandatne kazne od 2.500 dinara. Kako kažu prodavci, razlozi za kažnjavanje koje inspekcija navodi prilikom pisanja kazni su zauzeće javne površine i prodaja na javnom mestu bez dozvole.

- Ne dozvoljavaju nam da otvaramo gepek u kome se nalaze knjige, a čim to uradimo inspektori se odjednom stvore i pišu kaznu. Plaćamo redovno parking i nemaju pravo da nas oteraju. Bićemo tu još mesec-dva, a sledeće godine ćemo doći samo ako nam budu dozvolili – kaže jedan od uličnih prodavaca knjiga.

Ispoštovati proceduru

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da prodavci knjiga mogu da se registruju kao STR i zatraže saglasnost od komunalne inspekcije da prodaju knjige na određenoj lokaciji.

- Oduvek je bilo moguće legalno prodavati stare knjige, samo treba ispoštovati proceduru i kad se dobije komunalna dozvola onda treba platiti taksu i prodavci polovnih udžbenika mogu slobodno da prodaju polovne knjige – kaže Papović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Red za udžbenike u Kosovskoj

Izvor: Press, 07.Sep.2010

Roditelji srednjoškolaca čekaju i po pola sata u redu ispred Zavoda za udžbenike u Kosovskoj ulici, iako su u ovom preduzeću najavili više prodajnih objekata nego ranije. Veće gužve počele su da se stvaraju od proteklog vikenda pred ulazom za srednjoškolce, koji su sa zakašnjenjem dobili spiskove...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.