Nagrada Saharov dodeljena iranskim disidentima

Izvor: Blic, 26.Okt.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Saharov dodeljena iranskim disidentima

Strazbur - Evropski parlament danas je dodelio nagradu Saharov za ovu godinu iranskim disidentima Džafaru Panahi i advokatici Nasrin Sotudeh koji su osudjeni na stroge zatvorske kazne u svojoj zemlji, javili su evropski poslanici na Tviteru

.

Predsednici poslaničkih grupa Evropskog paralmenta koji su se jutros sastali na margini plenarne sednice Parlamenta u Strazburu izabrali su dvoje iranski opoziconara medju tri kandidata u užem izboru za nagradu. U izboru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su još bile članice ruske pank grupe Pusi Rajot i beloruski disedent Ales Beliatski.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Ssulc je u poruci na svom Tviter nalogu objavio imena novih dobitnika i čestitao im na nagradi. Ovo priznanje Evropskog parlamenta nagradjuje ličnosti koje se bore protiv netolerancije, fanatizma i represije.

Prošle godine ova prestižna nagrada dodeljena je učesnicima "arapskog proleća".

Nagrada koja je ustanovljena 1988. godine, nosi ime po jednom od najpoznatijih bivših sovjetskih disidenata, Andreju Saharovu, nuklearnom fižičaru i borcu za ljudska prava, dobitniku Nobelove nagrade za mir 1975. godine.

Među dobitnicima nagrade su i nekadašnji južnoafrički predsednik Nelson Mandela, bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, ali i Ibrahim Rugova, Adem Demaći i sarajevsko Oslobođenje.

Nevladina organizacije Srbije "Žene u crnom" bila je među kandidatima za tu prestižnu nagradu 2006. godine.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada EP iranskim disidentima

Izvor: B92, 26.Okt.2012

Brisel -- Evropski parlament dodelio je nagradu Saharov iranskim disidentima Džafaru Panahi i advokatici Nasrin Sotudeh koji su osuđeni na stroge zatvorske kazne...U užem izboru za nagradu bili su još članice ruske pank grupe Pusi rajot i beloruski disident Ales Beliatski...Predsednik Evropskog...

Nastavak na B92...

Očekuje se proglašenje pobednika premije Saharova „Za slobodu misli“

Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2012

26.10.2012. -..Danas će u Strazburu proglasiti pobednika premije nazvane u čast Andreja Saharova a koju dodeljuje Evropski parlament – „Za slobodu misli“. Na zajedničkoj sednici komiteta Evropskog parlamenta za razvoj i komiteta za spoljne poslove izabrani su finalisti: trenutno zatvoreni beloruski...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.