NIS i Kinezi zainteresovani za Kovin

Izvor: RTS, 13.Sep.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS i Kinezi zainteresovani za "Kovin"

Naftna industrija Srbije i kineska komapnija "Čajna mašineri endžiniering korporejšn" zainteresovane za istražne radove u termoelektrani u Kovinu. Procenjuje se da ispod Dunava u Kovinskom basenu uglja ima za narednih 35 godina.

Srbija bi iz uglja u Kovinu mogla da dobija i struju. NIS je predočio Vladi plan novog rudnika i termoelektrana koje bi zajednički gradio sa kineskom korporacijom "Čajna mašineri endžiniering korporejšn" (China Mashinery Engineering Corporation >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - CMEK).

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je da će nemačka energetska kompanija RWE graditi novu termoelektranu "Nikola Tesla" B3 u Srbiji i navela da iza te odluka stoje svi članovi Vlade Srbije.

"Odluka Vlade Srbije je da TENT B3 gradi RWE i iza toga je stala cela Vlada Srbije", rekla je Mihajlović nakon sastanka sa predstavnicima NIS-a i kineske korporacije.

Ministarka je podsetila da je potpisan memorandum o saradnji Elektoroprivrede Srbije i nemačke kompanije RWE.

"Razlika koja postoji u odnosu na potpisivanje ovog i svih prethodnih memoranduma, jeste ta što je Vlada Srbije donela odluku da se taj memorandum potpiše. Vlada je stala iza takvog potpisa", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je objasnila da je TENT B3 infrastrukturni objekat koji je trebalo da se pojavi na mreži 2007. godine.

Istražno pravo za kovinski ugalj, na istom prostoru, proteklih godina dobila su dva investitora: Bugarski "Enerdži konsaltig i inženjering" i NIS. Po svemu sudeći, investiorima nije lako da dođu do posla u Srbiji.

Procenjuje se da ispod Dunava u Kovinskom basenu uglja ima za narednih 35 godina. NIS, koji ima dozovlu za istraživanje rezervi, sa Kinezima planira gradnju dve termoelektrane snage po 350 megavata. Investicija je dobrodošla ali uprkos dozvoli pravno je nemoguća.

"To predstavlja pravni problem i dodatno komplikuje situaciju zbog toga što je jedna bugarska kompanija već uradila i odbranila elaborat o rezervama. A sve po odobrenju prethodnog ministarstva i pokrajinskog odeljenja za rudarstvo i životnu sredinu", kažeministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Energetske investicije su Srbiji neophodne pa ministarstva traže rešenje kako bi u što kraćem roku Vlada izašla iz ove neprijatne situacije.

"Ukoliko se stvari reše najbrže moguće u rudarstvu i energetici, onda mi možemo eventualno da očekujemo,ukoliko se postignu svi dogovori početak izgradnje tek za jedno godinu dana", navodi ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović.

Saopštenjem se oglasio i Bugarski "Enerdži konsaltig i inženjerig" navodeći da u Srbiji rade već pet godina i da su uložili znatna sredstava pa očekuju da se projekt nastavi.

"Firma "Enerdži konsaltig i inženjering" dobila je istražno pravo 2008. godine, a 2010. i potvrdu o overenim rezervama za isto ležište od nadležnog sekretarijata AP Vojvodine. Potvrđene su rezerve od 183 000 000 tona uglja. Sada je u procesu izrada dokumenata za dobijanje eksploatacione dozvole, koja je sledeća faza za otvaranje rudnika. Sastavni deo projekta je izgradnja termoelektrane od 600 MW, dva bloka od 300 MW."

U Resornim ministrstva kažu i da preispituju sve potpisane memorandume i izdate dozvole kako bi se izbegle ovakve situacije koje štete zemlji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi rudnik i nova termoelektrana snage 700 megavata

Izvor: Capital.ba, 13.Sep.2012

BEOGRAD, Naftna industrija Srbije /NIS/ i kompanija Čajna mašineri endžinering korporejšen iz Kine zainteresovane su za istražne radove u termoelektrani u Kovinu, gdje bi trebalo da budu izgrađeni novi rudnik ..

Nastavak na Capital.ba...

Mihajlović: NIS i CMEC zainteresovani za TE Kovin

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Sep.2012

BEOGRAD - Te dve kompanije su zainteresovane da završe istražne radove i da urade projektnu dokumentaciju za izgradnju dva termo bloka od po 350 megavata u Kovinu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.