Muftija Zukorlić i Islamska zajednica: Iz verskih razloga ne plaćaju račune EPS-u! (FOTO)

Izvor: S media, 22.Feb.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muftija Zukorlić i Islamska zajednica: Iz verskih razloga ne plaćaju račune EPS-u! (FOTO)

Plaćanje za utrošenu električnu energiju u Srbiji izgleda nije samo socijalni problem. U priču se „umešala“ i vera.

Prošle godine mediji su pisali o neplaćenim dugovima za struju od čak 110.000 evra muftije Muamera Zukorlića, Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, Fakulteta za islamske studije i džamije.

Šta se sa ovim dugovanjem u međuvremenu desilo S media potral saznaje iz Elektrosrbije, jednog od 12 privrednih društava pod okriljem EPS-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ukupan dug za struju Mešihata, Fakulteta za islamske studije, kupca Uniprom i džamije iznosi više od pet miliona dinara!

Ne duguje samo Islamska zajednica, ni drugi ne plaćaju

- Upozoravali smo ranije na sva ta dugovanja - govori za S media portal Aida Ćorović, predsednica NVO Urban-in iz Novog Pazara. – Ali, da ne budemo nepravedni, suština je da nije samo Islamska zajednica ona koja duguje EPS-u. Tu su i druge institucije koje duguju ogroman novac: lokalne uprave, javna komunalna preduzeća... Islamska zajednica nije izuzetak.

Ćorović dodaje da je protiv toga da iko napada državu i govori kako je ona protiv vas, a istovremeno toj državi duguje, kao što je Islamska zajednica.

- Na gospodina Zukorlića, kao fizičko lice, registrovano je jedno brojilo preko koga troši električnu energiju i redovno izmiruje svoje obaveze – potvrdili su nam iz Elektrosrbije.

Ali, ovo privredno društvo u sklopu EPS-a utužilo je Mešihat IZ u Srbiji 21.06.2011. godine, a Fakultetu za islamske studije obustavljena je isporuka električne energije u maju 2012. Posle sklopljenog ugovora, Fakultetu je struja uključena.

Od utužbe do opsade Elektrodistribucije Novi Pazar

- Prilikom obustave isporuke električne energije, studenti Fakulteta za islamske studije su uzurpirali zgradu Elektrodistribucije Novi Pazar. Uz prisustvo načelnika policijske uprave, njegovog zamenika i zamenika javnog tužioca nismo uspeli, toga dana, da se dogovorimo oko izmirenja obaveza – saznajemo iz dopisa Elektrosrbije S media portalu.

Dalje se objašnjava da je dekan Fakulteta tada zahtevao da utrošena električna energija koju koriste bude fakturisana na ovu ustanovu kako bi izmirili obaveze, a ne na trgovinsko preduzeće „Uniprom“, čije prostorije oni koriste.

U dopisu iz Elektrosrbije za S media portal dalje objašnjavaju:

- Nisu dozvoljavali izlazak našim radnicima iz zgrade, ni ulazak u zgradu. Zgradu je obezbeđivala policija. Studenti su napustili zgradu Distribucije oko 23 časa.

Ne plaćaju kamatu zbog islamskih pravila

Elektrosrbija je sutradan uspela da postigne sporazum oko duga. Dogovoreni iznos je ispoštovan, ali ne i tekuća potrošnja, tako da se dug opet povećavao.

- Više puta smo ih pozivali da izmire dug kako ne bi došlo do obustave električne energije, da bi 18. februara 2013. godine ponovo došao njihov zahtev da račune šaljemo na njih, kao i zahtev za otpis kamate. U zahtevu navode da je kamata, citiramo, ’po islamskim propisima zabranjena muslimanima i islamskim institucijama’ - otkrio je za S media portal Perica Maksić iz PR službe Elektrosrbije.

Obrazloženje Islamske zajednice u Srbiji da iz verskih razloga ne plaćaju kamate na dugove državi ostaje nejasno. Jasno je jedno - zbog dugova od nekoliko hiljada dinara, običnim smrtnicima struja biva isključena, bez obzira na versku pripadnost.

Na kraju, da li islamski propisi zaista kažu da kamate za zaostale dugove za struju, telefon i komunalije ne bi trebalo plaćati?

- To je simplifikovanje cele priče uz pomoć religije. Nema to veze sa kamatama. Problem vidim u tome da se sve verske zajednice bave, i u širem i u užem kontekstu, moralom, ali onda daju loš primer svojim sledbenicima i sugrađanima – ocenjuje Aida Ćorović.

Ona tvrdi da će jedan siromašni vernik, ako vidi da IZ ili SPC krši propise i ne plaća račune, smatrati da bi i on trebalo da postupa - isto tako.

Kamata se plaća ako šteta postoji

Mr Zijad Ljakić na sajtu Islamike objašnjava nekoliko vrsta kamata po islamu.

- Kad je reč o plaćanju ’kamate’ zbog neblagovremenog plaćanja struje, telefona i slično, to je ’šart džezai’, odnosno, ’šart’ kažnjavanja zbog kašnjenja koji je u ovom slučaju dozvoljen po većini savremenih učenjaka – izjavio je Zijad Ljakić na sajtu Islamike.

Ljakić objašnjava da korisnici struje i telefona, ako na vreme ne plate račune, time nanose materijalnu štetu tim firmama ili kompanijama, a nanošenje štete je zabranjeno po tekstu „hadisa“, te je njima dozvoljeno da nadoknade tu štetu.

„Lomi“ se na sirotinji, ne na veri

- Ja više imam problem što država ima različite aršine. Država ne ganja one koji stvarno duguju ozbiljne novce, već nas, obične građane. I to nema veze sa verom – tvrdi Aida Ćorović.

Prema njenom mišljenju, na našim prostorima sada žive dve vrste građana - povlašćeni i nepovlašćeni:

- U povlašćene spadaju oni koji mogu da rade šta hoće, koji ne plaćaju i one nepovlašćene, koji ćemo, ako ne plaćamo, biti kažnjeni. I to nema veze sa religijskim pravilima. Sve se slama na građanima; malim, siromašnim i penzionerima koji nemaju od čega da plate struju.

Jedno je sigurno – na računu ne piše veroispovest .

Tamara Vlaškalin

Foto: Media Centar Beograd
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Zukorlić i IZuS: Iz verskih razloga ne plaćaju račune EPS-u!

Izvor: SandzakInfo.net, 23.Feb.2013, 17:54

 Islamska zajednica u Novom Pazaru duguje Elektrosrbiji pet miliona dinara za struju! U poslednjem zahtevu za otpis kamata Elektrosrbiji, Zukorlićeva Islamska zajednica objasnila je da je kamata “po islamskim propisima zabranjena muslimanima i islamskim institucijama”!

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.