Misterija Kalemegdanske tvrđave: Ko je Ušati Đoka?

Izvor: Blic, 24.Jul.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija Kalemegdanske tvrđave: Ko je Ušati Đoka?

Stotine ljudi sa najlepšeg vidikovca na Kalemegdanu posmatra ušće, ali retko ko primeti lik čoveka sa ogromnim ušima, isklesan na obližnjem kamenu i potpisan jednostavno sa - Ušati Đoka. Klinci se redovno sastaju na klupici “kod Ušatog Đoke”, ali ni istoričari, ni arheolozi, ni zaposleni u “Beogradskoj tvrđavi” ne znaju ništa o Ušatom Đoki, iako ga vode na spisku spomenika.

Svi su pored njega nekada prošli, ali da li sz ga zapazili?

Ni posle tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedelje istraživanja i pozivanja istoričara, arheologa i vodiča koji poznaju Beograd kao svoj džep, ni “24 sata” nije uspeo da locira bilo koga ko sa sigurnošću može da kaže ko je Ušati Đoka, ko mu je napravio spomenik i kada.

Da li je Đoka stvarna osoba ili samo predmet mašte - takođe nije sasvim jasno.

Prema jednoj verziji, koju nam je ispričao turistički vodič Jovan Tipold, Ušati Đoka bio je jedan od najpoznatijih uličnih zabavljača na Kalemegdanu.

Po drugoj verziji, Ušati Đoka je bio - vampir.

Još zanimljivih detalja o Ušatom Đoki možete da pročitate na sajtu "24 sata.rs".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.