Ljajić: Još bez dogovora u Briselu

Izvor: B92, 08.Avg.2013, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Još bez dogovora u Briselu

Brisel, Priština -- Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je Tanjugu da dogovor Beograda i Prištine o telekomunijacijama još nije postignut.

On je naveo da je Beograd ponudio kompromisno rešenje i da čeka odgovor Prištine i Brisela.

"Čekamo odgovor od Evropske unije i Prištine na naš najnoviji predlog, koji predstavlja kompromis između našeg i njihovog dosadašnjeg stava", kazao je Ljajić.

I generalni sekretara Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ranije danas da je potrebno da se u razgovorima u Briselu o pitanju telekomunikacija nađe rešenje, jer je ono na kojem insistira Priština veoma problematično.

Pojedini mediji javili su ranije da je dogovor postignut, ali je to demantovao i zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi, koji je na tviter nalogu napisao da još nema dogovora i da se još čeka odgovor Beograda "na predlog EU".

Srpski ministar Rasim Ljajić rekao je ranije agenciji Beta da 8. avgusta ističe rok za dogovor o telekomunikacijama i da, ako to pitanje ne bude usaglašeno, neće biti ni sastanaka premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija 27. avgusta u Briselu.

Radio Slobodna Evropa objavio je da su Beograd i Priština blizu kompromisa o telekomunikacijama, dok "Politika" piše da će se do 2015, Telekom Srbije legalizovati kao provajder na celom Kosovu.

Posle okončanih pregovora o tome, Evropska unija očekuje konačni odgovor Prištine i Beograda o rešenjima za telekomunikacije. Ta rešenja su već dogovorena i ono što EU sada želi jeste zvanično zeleno svetlo od dveju strana. Očekuje se da odgovori u Brisel stignu do kraja nedelje.

"Dogovoreno je da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj 383, za taj broj bi u odgovorajućoj agenciji već na jesen aplicirala neka treća država, zemlja-članica EU, o kojoj bi se saglasile Srbija i Kosovo – to bi mogla biti Švedska, Italija ili Austrija. Najtvrdji orah u pregovorima bio je srpski telekom operater na Kosovu. Dakle, dogovor o tome je postignut, srpski operater imaće takođe deo kosovskog tržišta, tako da se neće morati birati kod 383 ako se sa Kosova zove Srbija. Dakle, verovatno će ovo biti najvažnije za kosovske Srbe, da ne moraju kada zovu Srbiju da plaćaju međunarodnu tarifu nego će to biti lokalni pozivi", kaže novinar RSE.

On navodi da se Kosovo sa tim saglasilo, da su na kraju popustili i prihvatili kompromis da na Kosovu operiše i srpski telekomunikacioni operater.

"Koliko sam informisan, do petka bi trebalo da stignu odgovori Beograda i Prištine, ali moguće je da se sve to odloži do sledeće nedelje", navodi on.

Mediji u Prištini prenose izjavu zamenice premijera Kosova Edite Tahiri prema kojoj će, ako odgovor zvaničnog Beograda bude pozitivan i ako prihvati predlog EU da Kosovo dobije poseban međunarodni broj, Kosovo doći do međunarodnog telefonskog pozivnog broja 383 ili 384, navodi "Politika".

Izvor ovog lista iz Vlade Srbije ttakođe kaže da je dogovor postignut, ali je interpretacija tog dogovora nešto drugačija. Naime, on tvrdi da rečenica srpske strane glasi: "Posle januara 2015. godine, svi operateri će koristiti ovaj broj". Ova fluidna definicija je osmišljena kako bi se izbeglo ili dobilo na vremenu u pokušaju da se spreči da Kosovo, dobijanjem posebnog pozivnog broja, stekne još jedan impuls državnosti.

Kosovska strana, međutim, insistira na jednoj dodatnoj reči uz našu formulaciju "ovaj jedinstven broj”. I ta reč "jedinstveni" odražava cilj Prištine ka sklapanju još jedne kockice u mozaiku nezavisnosti.

Naša strana se slaže da u procesu implementacije Briselskog sporazuma Kosovo dobije svoj broj, ali se uzda, takođe, da će se do 2015. godine, Telekom Srbije legalizovati kao provajder na celom Kosovu.

Taj zahtev, naime, može postati deo paketa daljih pregovora između Beograda i Prištine. Edita Tahiri smatra, međutim, da Kosovu, kao "jednoj od federalnih jedinica" nekadašnje SFRJ, pripada broj 383 ili 384.

Poseban pozivni broj za Kosovo, prema izvoru "Politike" koji je upućen u detalje pregovora između Beograda i Prištine - 383 ili 384 - u ime Kosova će zatražiti Austrija, koja će ga potom dodeliti Kosovu. Ova teza se poklapa sa mišljenjem vladinog izvora "Politike", koji postavlja pitanje - zašto pozivni broj ne bi bio 383 ili 384, ako bi Telekom posle 2015. godine, kao operater, emitovao signal na celom Kosovu?

Vlasti u Prištini, međutim, za sada odbijaju da se Telekom legalizuje kao provajder na celoj teritoriji Kosova, smatrajući kako je to pokušaj opstanka, ovoga puta, "paralelnih institucija srpskih mobilnih operatera".

Prema prištinskom dnevniku "Tribuna", dogovor je već sklopljen i međunarodni telefonski broj 383 biće aktiviran u januaru 2015. godine.

Izvori tog lista su rekli da, u skladu sa dogovorenim rešenjem na poslednjim sastancima delegacija Prištine i Beograda u Briselu, za telefonski kod nema nikakvih prepreka ni u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije ITU.

Na Kosovu su sada u upotrebi pozivni brojevi 381, za fiksnu mrežu, kao i 377 i 386 za mobilne mreže.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor BG i PR oko pozivnog broja?

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2013

Beograd i Priština blizu su postizanja kompromisa o telekomunikacijama, javlja Radio Slobodna Evropa. Agencija Beta, međutim, prenosi da Beograd i Priština još nisu postigli dogovor o telekomunikacijama, pozivajući se na izvor u Vladi Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.