Krstić: Rebalans budžeta u julu

Izvor: RTS, 13.Jun.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstić: Rebalans budžeta u julu

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić precizirao je da će rebalans budžeta Srbije biti usvojen najverovatnije 25. jula, i naglasio da će on morati da oslika i posledice poplava.

Krstić, koji učestvuje na tradicionalnom samitu ministara finansija i guvernera u Bečićima, ukazao je da će, zbog poplava koje zadesile Srbiju, mere Vlade Srbije biti sprovođene po nešto drugačijem rasporedu od prvobitno planiranog, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da Vlada ne planira uvođenje kriznog poreza kako bi nadomestila troškove nastale zbog poplava, kao i da plan za penzije, zasad, ostaje isti.

Krstić je istakao da Vlada neće odustati od onoga što je rečeno u ekspozeu premijera.

Prema njegovim rečima, poplave su odložile smanjivanje plata u javnom sektoru za mesec dana, kao i da će vlada zaštititi od smanjenja građane koji primaju minimalne zarade.

Plan za penzije, rekao je Krstić novinarima, zasad ostaje isti.

Rebalans je trebalo da bude usvojen u junu, ali će ipak biti u julu i moraće da oslika i posledice od poplava, rekao je Krstić podsetivši da je najviše štete pretrpela poljoprivreda i infrastruktura na poplavljenim područjima.

Vlada Srbije ni na koji način nije odustala od svojih ciljeva, rekao je Krstić i dodao da će ekonomska slika Srbije u velikoj meri zavisiti od toga kako će se obaviti obnova zemlje.

Krstić je podsetio da je Vlada u svom ekonomskom program iznela ciljeve fiskalne konslidacije, koje se mahom odnose na stabilizaciju javnog duga, koji je, kako kaže, od 2008. godine do danas dupliran.

Prema njegovim rečima, deficit budžeta mora da se smanji za 170 milijardi dinara, i to najvećim delom na rashodnoj strani.

Ministar finansija očekuje da će izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biti u usvojene u parlamentu u narednih nekoliko nedelje, što će pomoći u suzbijanju sive ekonomije i povećati prihode u budžetu.

"Zakon predviđa rigidne mere za one koji se bave nelegalnim prometom duvana, ali i za one registrovane koji u promet stavljaju cigarete bez markica", rekao je Krstić.  

On je tom prilikom podsetio da su kod nas već usvojene izmene zakona o duvanu koje sprečavaju promet ilegalne trgovine.

Kako je naveo, uskoro očekuje prve konkretne poteze u borbi protiv ilegalnog prometa duvana, i dodao da smatra da kanali nisu nepoznati.

Ministar je ukazao da, kada se govori o smanjenju deficita budžeta za oko 1,5 milijardi evra, samo 500 do 700 miliona može da se smanji suzbijanjem prometa ilegalnog duvana.

"Ako me pitate koliko odmah možemo da uštedimo, reći ću vam sigurno oko 150 do 200 miliona. Toliko je realno u narednih 12 meseci", poručuje Krstić i dodaje da suzbijanje sive ekonomije može da pomogne da se smanji obuhvat na rashodnoj strani budžeta "tamo gde je bolnije".

U Bečićima je danas počeo dvodnevni redovni regionalni samit ministara finansija i guvernera, na kojem se raspravlja o finansijskoj budućnosti regiona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krstić: Rebalans budžeta u julu

Izvor: Kurir, 13.Jun.2014

Rebalans je trebalo da bude usvojen u junu, a biće u julu i moraće da oslika i posledice od poplava, rekao je ministar..BEČIĆI - Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas u Bečićima da će rebalans budžeta Srbije biti usvojen u julu umesto u junu, istakavši da poplave neće uticati...

Nastavak na Kurir...

Krstić: Rebalans budžeta u julu, umesto u junu

Izvor: Press, 13.Jun.2014

Krstić, koji učestvuje na tradicionalnom samitu ministara finansija i guvernera, koji organizuje beogradski nedeljnik NIN, a Tanjug je medijski pokrovitelj, ukazao je, međutim, da će, zbog katastrofalnih poplava koje su u maju zadesile Srbiju, mere Vlade Srbije biti sprovođene po nešto drugačijem...

Nastavak na Press...

Rebalans budžeta do 25. jula

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2014

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić precizirao je da će rebalans budžeta Srbije biti usvojen najverovatnije 25. jula, i naglasio da će on morati da oslika i posledice poplava.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.